IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:45 | 19 август 2023
Обновен: 15:23 | 27 април 2024

Честваме паметта на св. Андрей Стратилат и преп. Теофан Светогорец

Отбелязваме 146-ата годишнина от Шипченската епопея

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. Андрей Стратилат и преп. Теофан Светогорец

Днес почитаме двама светци, живели в епохи, отдалечени една от друга с тринадесет века. Първият е мъченик от края на III век, а вторият е монах от XVI век.

Свети Андрей е определян като великомъченик. Така се наричат пострадалите при гоненията християни, които били най-твърди в устояването на вярата си в Христос и претърпели много мъчения и смърт.

Андрей бил стратилат, висш военен в римската армия. Той приел спасителната вяра в Иисус Христос и още преди да се покръсти живял според християнските нравствени правила, справедлив и жертвоготовен. Бил любим военачалник и примера му последвали над две хиляди негови войници, които също станали християни. Това се случило по времето на съимператорите Диоклециан и Максимиан.

За да утвърдят единовластието в огромната империя, те решили да наложат единен култ към езическите богове, включително и към императора като божество. Но християните не се подчинили на тази заповед и срещу тях започнали жестоки гонения. Така през 289 г. много пострадали стратилатът Андрей и неговите войници-християни. Макар да удържали важна победа над нахлуващите от изток перси, те били подложени на изтезания и накрая ги умъртвили, защото не се отказали от вярата в Христос.

Преподобният Теофан Атонски живял през XVI век. Родом от град Янина, той станал монах в атонския манастир Дохиар, после бил избран и за игумен. Но когато племенникът му бил взет от османците за еничар, Теофан отишъл в Цариград и успял да го откупи.

Момчето станало монах в Дохиар, а по-късно заедно с чичо си обновили манастира “Св. Йоан Предтеча” край Бер (Верия), в който се пази главата на св. Климент Охридски. Преподобни Теофан създал и манастира “Св. Архангели” край Негуш (Науса), където просиял в святост и се почита като покровител на града.

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще участва президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Програмата днес ще започне в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. 

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България. 

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

По повод празника Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа, съобщи за БТА директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Културният институт ще бъде отворен за посетители след края на тържествената част около 12:00 часа. 

Събитията, посветени на годишнината от Шипченската епопея, продължават до 25 август. Националното честване се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Коментари

Новини Варна