IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
09:20 | 22 август 2023
Обновен: 12:22 | 27 април 2024

Честваме паметта на св. мъченик Агатоник и на другите християни с него

Ловеч чества 146 години от Освобождението на града от турско робство

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. мъченик Агатоник и на другите християни с него

На 22 август почитаме светия мъченик Агатоник и на още няколко поборници за вярата.

Агатоник бил християнин от град Никомидия (днес Измит), източната столица на Римската империя. По време на гоненията през IV век бил заловен заедно с други християни и измъчван, понеже не пожелал да се отрече от Христос и да похули вярата си.

Същата твърдост показали и останалите. Всички те били избити един по един на различни места. Свети Агатоник бил обезглавен в град Епиват, близо до Силиврия, на тракийския бряг на Мраморно море.

Гражданско поклонение и тържествен военен ритуал ще има в Ловеч на 22 август 2023 г., вторник, по повод 146 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Събитието ще се състои от 19.30 часа пред паметника на воеводата Тодор Кирков на пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“. Програмата предвижда тържествена реч и поднасяне на венци и цветя.

Същия ден от 9.00 часа в храма „Св. Троица“ има панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч и поднасяне на цветя на паметника в двора на храма.

След това от 9.30 часа различни групи от служители на общината и граждани едновременно ще положат венци и цветя пред паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на Кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; на Черния паметник в парк „Стратеш“; на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.

Вечерта на 22 август от 21 часа на пл. „Тодор Кирков“ започва безплатна прожекция на българския филм „Завръщане 2“. Следващите две вечери, на 23 и 24 август, също има прожекции съответно на филмите „Като за последно“ и „Опърничавите“.

Коментари

Новини Варна