IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:00 | 12 септември 2023
Обновен: 01:48 | 5 май 2024

Уникално: Наблюдаваме "зелената" комета, която минава веднъж на 437 години

До 17 септември небесното тяло ще се вижда от Земята с просто око

По материала работи: Слав Велев
Уникално: Наблюдаваме "зелената" комета, която минава веднъж на 437 години

Тази сутрин сме свидетели на космически феномен. Покрай Земята преминава кометата Нишимура, която може да се наблюдава с просто око.

Около 6:30 часа небесното тяло ще може да се наблюдава на изток в лъчите над изгряващото слънце. Опашката му ще сочи към Венера. Кометата ще прилича на мъглива звезда. Явлението ще трае около половин час.

До 17 септември небесното тяло ще се приближава до Слънцето и отново ще може да се наблюдава, но вечер след залез и в по-кратък период, обясни в "Денят започва" д-р Любомир Илиев от Института по астрономия към БАН, предаде БНТ.

Предишното преминаване на тази комета е било през 1588 г. и няма данни да е било отразено. Тогава още не е бил изборетен телескопът. Следващото преминаване на кометата ще е чак 2227 година.

Кометата Нишимура е с особена, почти кръгова орбита. Известна е и със зеления си цвят, който идва от дикарбона в нейната опашка. Цветът не може да се види с невъоръжено око, но се проявява във фотографиите с по-дълга експозиция, поясни д-р Илиев.

Коментари

Новини Варна