IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:00 | 20 септември 2023
Обновен: 17:08 | 29 април 2024

НАП напомня: Отдаваш имот под наем през платформа, дължиш данъци и осигуровки

Вноските за социално и здравно осигуряване се плащат до 25-то число на месеца

По материала работи: Слав Велев
НАП напомня: Отдаваш имот под наем през платформа, дължиш данъци и осигуровки

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Остават броени дни до 25-ти септември, когато вноските за социално и здравно осигуряване за месец август стават дължими за всеки, който отдава имоти под наем през онлайн платформи.

От приходната агенция напомнят, че върху предварително избран осигурителен доход се правят ежемесечно вноски за социално и здравно осигуряване, като сумите се превеждат по сметките на НАП до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Ежемесечно на същата дата самоосигуряващите се лица подават и осигурителна декларация Образец № 1. Подаването на декларациите и плащането на вноските може да става по електронен път в Портала за е-услуги на НАП с електронен подпис или чрез безплатния персонален идентификационен код /ПИК/, издаден от НАП. Освен ежемесечните осигурителни декларации, самоосигуряващите се подават и годишна данъчна декларация (ГДД) по чл. 50 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), заедно с попълнено Приложение № 7 и се прави т.нар. годишно преизчисление на дължимите осигурителни вноски. Срокът за подаване на декларацията е от 10 януари до 30 април на годината, следваща годината на получаване на доходите.

Краткосрочното отдаване на имоти през чуждестранни онлайн платформи като AirBNB, Booking и други представлява хотелско настаняване и е необходимо наемодателите да се регистрират предварително по специалния ред на ЗДДС, т.е. още преди да са отдали имота, напомнят от НАП.

Регистрираните по ЗДДС към момента наемодатели във Варна са над 870.

От приходната агенция в морската столица поясняват още, че физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията. Те са със статут на самоосигуряващи се лица (с регистрация като упражняващи свободна професия) и следва да декларират начало на осигуряване в НАП в 7-дневен срок от започване на дейността си. Ако в определен период самоосигуряващият се не извършва тази дейност, то има възможност да подаде декларация за прекъсване на дейността.

Повече информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция - в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“, както и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 и 02 9859 6801 /на цена, според тарифите на съответния оператор/ и на място в офис Варна от 09:00 до 17:30 часа.

 

 

Коментари

Дед Колю ( преди 7 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна