IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
07:41 | 23 септември 2023
Обновен: 15:49 | 28 април 2024

Откриха мъртъв пилота на изчезнал варненски хеликоптер

Машината се разбила съвсем близо до Гърмен, намериха го пастири

По материала работи: Слав Велев
Откриха мъртъв пилота на изчезнал варненски хеликоптер

Снимка: NOVA

Откриха мъртъв пилота на изчезналия хеликоптер, нает от варненска фирма от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).  Машината се е разбила на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпно дере.

"Сутринта мина хеликоптера. Не мина и минута и чухме удар. Не видяхме нищо - нито огън, нито друго. Беше мъгливо. Сега открихме машината. Всичко е изгоряло, Купчина", разказа Албен Пирински, пастир, предаде NOVA

Пастирите от близката ферма не отиват на мястото, защото решават, че хеликоптерът е продължил по пътя си. Пламъци не забелязват заради гъстата мъгла. Часове по-късно обаче, щом разбират за инцидента, те решават да претърсят района. И откриват местопроизшествието.

Възможно е гъстата мъгла сутринта да е в основата на инцидента. "Хеликоптерът се е ударил във върха на един склон, точно на най-високото има едно дърво. Дали се е ударил в дървото или малко преди да прехвърли склона, ударил се е, и е паднал надолу по склона. Много е стръмно, почти отвесно е, и просто гледката е страшна. Всичко е на парчета, не може да се определи кое е хеликоптерът. Даже машината е разделена на две части", заяви Ибрахим Пингов, кмет на Горно Дряново.

Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. След няколко дни на терен, пилотът е тръгнал да се прибира към Цалапица. Вторият човек, който е бил с него, тръгнал с автомобила си. По време на полетите в последните дни не е имало индикации за проблеми с машината.

Днес предстоят нови огледи на мястото на инцидента.

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна акомпания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури. През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча.

Тя е излетяла от Гърмен към Цалапица в 7.35 ч. Следите ѝ се губят, след като прелетяла около 5 км. На борда й е бил само пилотът.  Хеликоптерът е използвал стадиона в Гърмен като площадка за излитане и кацане.

Коментари

Новини Варна