IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 23 септември 2023
Обновен: 07:52 | 27 април 2024

В 9:50 часа започва астрономическата есен у нас

НИМХ предвижда топло време за сезона с количества на валежите, близки до нормалните или по-големи

По материала работи: Слав Велев
В 9:50 часа започва астрономическата есен у нас

В 9 часа и 50 минути днес е есенното равноденствие и у нас започва астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

В сезонната прогноза на НИМХ се казва, че есента (септември-октомври-ноември) в България ще е със средни сезонни температури по-високи от нормалните и със сезонни количества на валежите, близки до нормалните или по-големи. "Може да се очаква есента на 2023 г. да е с повече валежи от есента на 2022 г.", прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. 

Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. 

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Коментари

Новини Варна