IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
13:20 | 23 септември 2023
Обновен: 22:06 | 27 април 2024

От министерството на туризма се похвалиха с по-добър летен сезон от миналогодишния

Най-много поляци, румънци и чехи са почивали това лято у нас

По материала работи: Слав Велев
От министерството на туризма се похвалиха с по-добър летен сезон от миналогодишния

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството на туризма, като към септември 2023 г. отчитаме 4,5 млн. регистрации, съобщи пред  БТА началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова. Тя напомни, че по данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. бяха 4,4 млн. 

По категория "страна произход" на туристите може да отбележим, че имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия, каза началникът на кабинета на министър Зарица Динкова. Тя допълни, че е увеличен и броят на българските туристи и усилено се работи за достигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Великобритания и Германия. 

Тя напомни, че националната статистика за периода юни-август 2023 г. отчита 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия период на 2022 г. са отчетени 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. на база на тримесечие отчитаме ръст от 8 на сто за 2023 г. спрямо 2022 г. 

"Летният туристически сезон тази година стартира много добре, но през определени моменти трябваше да се справя с редица трудности, породени от независещи от нас обстоятелства и от това, че страната ни граничи с военен конфликт. Знаете, че имахме сериозни кризи, които изправиха и нас, и бизнеса пред изпитания. Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани действия между институциите и активна комуникация. Следва да бъде подчертано, че Министерството на туризма не е спряло нито за момент своята маркетингова и рекламна дейност на дестинация България на стратегическите ни пазари", посочи Кордова.

За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период на предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас. За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета. За сравнение през септември 2022 г. те са били 1394, каза началникът на кабинета на министър Динкова.

Туризмът след наводненията по Южното Черноморие

Няма масови анулации на полети след наводненията в община Царево, каза Кордова. "Регистрираме спад от около 5 на сто за септември, но няма данни тези анулации да са пряко свързани с бедствието. Във всеки един период са възможни такива отклонения, като причините могат да бъдат от най-различен характер, включително и промяна на плановете в последния момент", допълни тя. Кордова изтъкна, че община Царево традиционно разчита в по-голяма степен на българските туристи. Още преди наводнението нашите прогнози за нея бяха за около 70-80 на сто български туристи през септември 2023 г., отбеляза Кордова и изтъкна, че значителна част от чуждестранните туристи, които пристигат на летище Бургас, почиват на "Слънчев бряг", който не беше засегнат от наводненията.

Данни от двете летища

За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета, каза Марияна Кордова и посочи, че през септември 2022 г. те са били 1394. За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период за предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас, каза още Кордова.

Приносът на сектора 

С ръст от повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019 г. преди началото на пандемията ще посрещне секторът Световния ден на туризма, коментира Кордова. Според доклада на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC) секторът на туризма съставя около 10 на сто от реалната икономика на България, или 19,1 млрд. лв. за 2023 г., при 6,5 на сто през 2022 г. и 9,9 на сто през 2019 г., посочи още началникът на кабинета. Тя отбеляза, че според проучването на Европейската туристическа комисия България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на входящия туризъм и добро съотношение между цена и качество. Данните на Европейската туристическа комисия сочат, че броят на чужденците, посетили България, е нараснал с 21 на сто спрямо същия период на 2019 г., а цифрите от местата за настаняване показват равнище на възстановяване от 92,4 на сто за същия период.

Марияна Кордова посочи, че страната ни има и проблеми с хроничен характер, като този с инфраструктурата, транспортните връзки, липсата на кадри и недоброто развитие на различните видове туризъм. Това са проблемите, върху които сме се съсредоточили с екипа на министерството, за да намерим най-оптималните начини за решаването им.

"България по традиция се позиционира на световната туристическа карта като дестинация за морски и за ски туризъм. Нашата задача е да покажем, че България е дестинация с много повече възможности като СПА, културен, градски, бизнес, селски, еко, винен и гурме и много други видове туризъм", допълни тя.

Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна

По Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, която след последното й удължаване, изтича на 30 септември, Кордова съобщи, че в момента се финализира плащането по списък 19 на стойност над 8 млн. лв. В тази сума е включено и доплащането за периода от 1 юни 2023 г. - 16 ноември 2023 г. в размер на 1,5 млн. лв. (с ДДС ) и първото плащане за април, май, юни в размер на 6,7 млн. лв. (с ДДС ). Паралено с това изготвяме и нов списък за плащане, в който ще бъдат включени месеците юли и август 2023 г., и доплащане за периода 16 ноември 2022 г. - 31 юли 2023 г., каза началникът на кабинета на министъра. Тя допълни, че остава да бъдат разплатени около 1,7 млн. лв. за септември 2023 г. (с ДДС ). Заложени са и очаквани стойности за удължаване на Програмата, при същите условия, до края на 2023 г.

Коментари

Новини Варна