IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
08:40 | 24 септември 2023
Обновен: 09:23 | 28 април 2024

Честваме паметта на свети Владислав Сръбски, света Текла и свети Силуан Атонски

Навършват се 20 г. от първата поправка в Конституцията, свързана с имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Владислав Сръбски, света Текла и свети Силуан Атонски

На 24 септември почитаме паметта на свети Владислав Сръбски. Той става зет на българския цар Иван Асен Втори, след като се оженил за неговата дъщеря Белослава. Имен ден днес празнуват всички с имената Владислав и неговите производни. Честит празник на всички именици!

Днес православната църква почита още паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла и на свети Силуан Атонски.

Текла била девойка от град Икония (сега Коня в Турция) в Мала Азия. Тя слушала проповедта на свети апостол Павел в града по време на първото му проповедническо пътуване (в средата на I век) и приела християнството. После сама проповядвала Христовото учение до своята мъченическа смърт, като станала първата жена християнска мъченица. Затова е наречена равноапостолна и първомъченица. Почита се на Изток и на Запад.

Свети Силуан е атонски подвижник, просиял в святост през първата половина на ХХ век. Роден е през 1866 г. в Русия. От младежките си години желаел да стане монах и през 1892 г. отишъл в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. След четири години послушничество приел монашество през 1896 г. Животът му преминал в молитва и пост, като с голямо смирение и търпение изпълнявал задълженията си, по монашески наричани послушания, защото се възлагат от духовен старец или от игумена на обителта.

В мигове на молитвена вглъбеност в храма "Свети пророк Илия" при мелницата на манастира Силуан се удостоил да получи откровение от Самия Христос. Оттогава духовният му усет се изострил. Изпитвал непоносима болка за греха. Скърбял и плачел за душите, които са далече от истината. Той се молел непрестанно за целия свят. Безгранично обичал хората и Бог. Нямал високо образование, но с изучаване на Свещеното Писание и на творенията на светите отци придобил рядка мъдрост и впечатляващ духовен опит. Общуването с него било за околните източник на радост. Самото му присъствие давало мир и утеха. Молел се за спасението на всички хора по света - "от Адам до самия себе си". Обичал да казва: "У когото няма любов към врага му, у него не обитава Божият Дух".

Завършил земния си път на 11 септември (24 по стар стил) 1938 г.

На днешната дата се навършват 20 години от първата поправка в приетата през 1991 г. Конституция на България. Измененията в основния закон, свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите, са гласувани на трето четене на 24 септември 2003 г. Парламентът приема окончателно промените единодушно с 230 гласа "за", без "против" и "въздържали се", става известно от архивите на БТА.   

Депутатите гласуват измененията поименно и в цялост. В пленарната зала приъстват президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски, членовете на правителството, на Конституционния съд, на Висшия съдебен съвет (ВСС), главният прокурор по това време Никола Филчев, висши магистрати, патриарх Максим, главният мюфтия Селим Мехмед и представители на други вероизповедания, представители на дипломатическия корпус. В залата е и тогавашният председател на италианския Сенат Марчело Пера, който е на официално посещение в България.

Коментари

Новини Варна