IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:20 | 24 септември 2023
Обновен: 05:19 | 6 май 2024

Българският хелзинкски комитет скочи срещу полицая, застрелял младеж

Служителят на реда е използвал личното си оръжие, което също е нарушение на правилата

По материала работи: Слав Велев
Българският хелзинкски комитет скочи срещу полицая, застрелял младеж

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев коментира, че по случая с фатално простреляния от полицай 18-годишен Светльо Младенов "е налице флагрантно (фрапантно) нарушение на закона".

"По-специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска използване на оръжие, само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи при използване на оръжие да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено", подчерта Кънев пред "Нова нюз", като уточни, че БХК преценява казуса по съобщените досега факти, включително от официални институции, и на базата на тях прави предположенията си.

"Слушах упражнения преди два дни на главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които за мен са изцяло некомпетентни. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено, когато полицейският служител е предупредил и когато е произвел съответно предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а изискването за абсолютна необходимост е допълнително към него. Има редица фактори, които полицейският служител трябва да прецени", изтъкна още Красимир Кънев.

Главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че полицаят е използвал личното си оръжие, което също е нарушение на правилата. По обясненията на полицая при гонитбата на Светльо Младенов и още двама кобурът на служебния му пистолет се бил скъсал, което наложило да стреля с другия. Тези твърдения се проверяват.

Председателят на БХК коментира, че факторите, за които става дума, когато се коментира абсолютната необходимост при използването на оръжие от полицейски служители, са:

характерът на извършеното престъпление;
представлява ли лицето актуална опасност за някого;
какъв вид оръжие трябва да бъде използвано;
къде да бъде насочено то.

"Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация", настоя Кънев и допълни, че в миналото има многобройни подобни случаи, по които Европейският съд по правата на човека е произнесъл осъдителни решения.

Според него отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг освен наказателно обвинение срещу полицая и присъда, която да отчита тежестта на причинената смърт на Светльо Младенов.

Коментари

Новини Варна