IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:20 | 24 септември 2023
Обновен: 09:14 | 4 май 2024

Русенският митрополит: Руската църква е собственост на БПЦ

Пеевски: Да бъде отворена! Властта ще осигури нужното

По материала работи: Слав Велев
Русенският митрополит: Руската църква е собственост на БПЦ

Протест има и в този момент пред Руската църква в София, полицията затвори булевард

Руската църква в София е собственост на Българската православна църква и Софийският митрополит трябва да се разпореди тя да бъде отключена и да се възстановят богослуженията в нея. Това написа във  Facebook Русенският митрополит Наум.

„През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен“, посочва в публикацията си Русенският митрополит Наум.

Той нарича недопустимо "заключването на храма, след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руски и двама белоруски граждани, които са част от подворието на Руската православна църква в София. Реакция на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, до този момент няма.

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма “Св. Николай Мирликийски” т.нар. Руска църква се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски. Поводът е заключването на храма в края на седмицата и призивът на Русенския митрополит Наум, който смята, че т.нар. Руска църква в София незабавно трябва да отвори и че заключването на храма от странични лица е недопустимо, а Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него.

Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите, каза Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Коментари

Новини Варна