IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:20 | 1 октомври 2023
Обновен: 07:44 | 29 април 2024

Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на хората

Премиерът чака протестиращите днес в 16 часа, синдикатите заявиха, че няма да отидат

По материала работи: Слав Велев
Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на хората

Премиерът акад. Николай Денков/Снимка: MС

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. За това призовава премиерът акад. Николай Денков, който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери. Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението.

Министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16 ч в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. То ще продължи до края на ноември т.г. Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия вчера - в последния възможен срок. Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Трети ден енергетици и миньори са на пътя въпреки отправената покана на премиера Николай Денков за разговори в Министерския съвет.

Синдикатите няма да отидат на срещата, обяви пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му са разнопосочни посланията, които изпращат министърът на енергетиката и премиерът. Все още никой от протестиращите не е видял какво е изпратено в Брюксел, допълни Манолов.

"Хората от комплекса "Марица-изток", от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Казах и на министър-председателя за това и от тук тръгвам за Стара Загора. Нещата са казани просто и ясно. "Ние дойдохме 10 хиляди човека тук в София, за да говорим с вас, а вие ни излъгахте. Ако имате нещо да ни кажете, елате да ни го кажете тук - това е посланието, което чух от колегите от Стара Загора. На срещата вчера с министъра на енергетиката нищо не са се разбрали. Чувам разнопосочни послания - едно нещо чувам от министър-председателя, друго чувам от нашите хора", заяви пред Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Той каза още, че очаква протестите да продължат.

Коментари

Новини Варна