IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:00 | 6 октомври 2023
Обновен: 07:16 | 2 май 2024

Православната църква чества св. Тома

6 октомври е Ден на архитектите в България

По материала работи: Слав Велев
Православната църква чества св. Тома

Днес православната църква чества св. апостол Тома – един от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия, не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден (Иоан. 20:27-28).

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за “Уверението Томово”. В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

Проповядвал в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра й Терциада.

Хвърлен в тъмница, в огнена пещ – на нажежена желязна скара, останал невредим. Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалитеАзан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан – за дякон.

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола.

Мощите му били пренесени в Месопотамия. На гроба му ставали чудеса.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Тома, Томислав и Томислава.

У нас денят на св. апостол Тома е избран за Ден на архитектите. Честит празник!

Коментари

Новини Варна