IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:20 | 6 октомври 2023
Обновен: 12:33 | 3 май 2024

8 ден протести: "Тракия" и Проходът на Републиката остават затворени

Митинг-шествие ще има днес и във Варна

По материала работи: Слав Велев
8 ден протести: "Тракия" и Проходът на Републиката остават затворени

Кадър: БНТ

8 ден продължават протестите на миньори и енергетици. И днес остава блокадата на АМ "Тракия", поставена от миньори и енергетици, в знак на протест срещу териториалните планове за въглищните региони.

След среща между представители на синдикалните организации в "Мини Марица изток" вчера са били изяснени противоречията помежду им и общото становище до което са стигнали е, че енергетиците продължават протеста заедно с миньорите.

Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това.

Протестиращите очакват и на място да дойдат представители на правителството, за да преговарят с тях.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, следват ефективни протестни действия. Искаме диалог. По всяка една от точките от споразумението се симулира, че има съгласие. Очакваме гласуването на пътна карта", заяви пред БНТ Стоян Стоянов, КТ "Подкрепа", рудник "Трояново 1".

Остава и блокадата на пътя към Прохода на Републиката, като исканията на протестиращите са същите.

Тази сутрин към протестиращите се включиха и техни колеги, които до момента са били на АМ "Тракия".

Целта е да покажат, че са единни и са готови да отстояват исканията си до края. Сред тях бяха и участници в преговорите с правителството, които заявиха, че са били подменени исканията им. И са категорични, че териториалните планове трябва да се преразгледат. Дотогава протестите ще продължат.

"Няма разнобой между нас, продължаваме. Най-вероятно ще посрещнем Коледа на пътя, за Великден ще видим как ще са нещата. Нямаме алтернатива. Тук сме, докато този план не бъде върнат и доработен", подчерта Станимир Пенчев, "Мини Марица изток".

Митинг-шествие в подкрепа на енергетиците  и миньорите и тяхната битка срещу затварянето на комплекса “Марица-изток” ще се проведе във Варна в петък.

Гражданският протест започва в 18 часа на 6 октомври пред община Варна и шествието ще продължи по следния маршрут:

Младежки дом
Икономически университет (ВИНС)
Хотел “Черно море”
Областна администрация
Катедрала  
Община Варна

Коментари

Новини Варна