IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:20 | 6 октомври 2023
Обновен: 18:51 | 29 април 2024

България е сред страните с най-много съобщения за хостване на онлайн насилие над деца

Нидерландия е домакин на една трета от всички сайтове в света

По материала работи: Слав Велев
България е сред страните с най-много съобщения за хостване на онлайн насилие над деца

Инфографика: pixotab.com

България е сред страните с най-много съобщения за хостване на онлайн насилие над деца. Нидерландия е домакин на една трета от всички сайтове, за които е докладвано на Internet Watch Foundation (IWF) за онлайн изображения и видеоклипове със сексуално малтретиране на деца през 2022 г., според годишен доклад на базираната във Великобритания неправителствена организация. Тя е последвана от САЩ с 15 процента от световния общ брой и Словакия с 12 процента.

България заема седмото място с 4 процента. За 2022 година за нашата страна са докладвани 11 249 URL адреса. Това сочи инфографика на pixotab.com.

Според доклада почти три от всеки пет (59 процента) доклада за сексуално насилие над деца са били проследени до хостинг услуги в държави-членки на ЕС през 2022 г. Някои от тези сайтове преместват своя хостинг от държава в държава, за да избегнат премахването.

Докато Нидерландия и САЩ отбелязаха голям брой доклади миналата година, и двете страни отбелязаха спад в дела на URL адресите за сексуално насилие над деца, хоствани там от 2021 г.От 41 процента през 2021 г. на 32 процента през 2022 г. в Нидерландия и от 21 процента през 2021 г. до 15 процента през 2022 г. в САЩ.

След като прецени дали дадено изображение или видеоклип не отговаря на законодателството на Великобритания, IWF проследява URL адреса до местоположението на физическия сървър, на който се хоства съдържанието. След това те могат да се свържат и да си сътрудничат с други неправителствени организации, правителства и полицейски служби в тази страна, както и с международни организации като Европол и Интерпол, за да премахнат съдържанието. IWF казва, че след като съдържанието бъде премахнато от физическия сървър, то се премахва и от сайтове, които се свързват към него.

Според множество експерти, необходимо е да се увеличат усилията на всички държави и международни организации, за да се намали този ужасяващ проблем и да се защитят децата от онлайн сексуално насилие. Този доклад от IWF подчертава наложителната необходимост от по-голямо сътрудничество и активни действия в тази насока.

Коментари

Новини Варна