IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:00 | 10 октомври 2023
Обновен: 00:41 | 30 април 2024

Денков във Фейсбук: Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, това ще се отрази на цените

Продължава строителството на пътища, но не с такава интензивност

По материала работи: Слав Велев
Денков във Фейсбук: Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, това ще се отрази на цените

Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение на цените и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима. Това заяви премиерът Николай Денков за последиците от конфликта в Близкия изток, отговаряйки на въпроси от медии и граждани по време на живо излъчване във Фейсбук, предаде БТА.

Според премиера при тази ситуация не трябва да се преосмисля дерогацията за руския петрол. „За момента можем да продължим по план. Ще отнеме една година, както е планирано, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва ще се промени решението в Народното събрание“, посочи Денков. 

Премиерът припомни, че инфлацията се определя от международните цени на енергията и храните. „Ако нефтът отново тръгне нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните най-важното според премиера е да подкрепяме българското производство, особено да подпомогнем на по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън“, прогнозира министър-председателят. 

Готовност за нов полет до Тел Авив

Министър- председателят увери, че България има готовност да организира нов полет до Тел Авив, Държавата Израел, ако се наложи да изтегли свои граждани от конфликтните зони. Страната ни вече организира два такива полета с правителствения самолет „Еърбъс“. 

Отчет за свършеното от правителството 

Според министър-председателя кабинетът е трябвало да рестартира почти всички сектори в държавата след идването си на власт, давайки за пример енергетиката и проблемите на аграрните производители. „Имало е много проблеми, които са били замитани под килима“, смята той. Като приоритети Денков отново определи влизането на страната ни в Шенгенското пространство и еврозоната.

Продължава строителството на пътища, но не с такава интензивност

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност по две причини. В предишните години имаме строителство, което няма съответните книжа, няма законните основания бъде направено, което затруднява продължението на тази дейност, защото, който позволи да се строи повече, той може много лесно да бъде даден на прокурор, обясни премиерът.

По думите му вторият проблем е, че когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността, защото това им позволява да имат доста по-голяма печалба и част от нея да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките. Именно този порочен кръг се опитваме да счупим и това е основният проблем, с който се бори министър Цеков, каза премиерът.

Битовите потребители на свободния пазар на електроенергия

Попипан за излизането на битовите потребители на свободния пазар за електрическа енергия и ще поскъпне ли токът, премиерът каза, че това е тема, с която много се спекулира. Има предвидени механизми, които няма да позволят поскъпване на тока, защото цената е фиксирана до 2024 г., след което има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от 1-2 %, обясни премиерът. Когато изтече срокът през 2026 г., отново има механизми, с които да се компенсират потребителите, подобни на тези, с които се компенсира бизнесът в момента. Никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока, каза премиерът. Той добави, че трябва да бъде създадена конкуренция между производителите и разпределителите, което е и смисълът на тези промени. Системата ще бъде много подобна на тази на мобилните оператори, тоест, ако не искат гражданите да променят доставчика си, остават на същия оператор, но ако има друг, който предлага по-добри условия, избират него, обясни министър-председателят. Системата няма да е сложна, увери премиерът, а електромерите ще бъдат собственост на електроразпределителните дружества и няма да са ангажимент на потребителите, добави той.

Оценка на работата на министрите

Истинската оценка на министрите ще бъде според това кое са свършили, а не според това колко често са се появявали пред камерите. Добре е да бъдат по-активни, но не може това да бъде решаващото, заяви премиерът Николай Денков за свършеното от кабинета. 

„Винаги съм се интересувал от това дали изпълняват програмата, която е зададена. Някои са по-активни в медийното пространство, другите са по-съсредоточени в своята работа“, посочи Денков. 

На въпрос, свързан с критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към работата на министри от кабинета, премиерът Денков заяви, че това вероятно се дължи на предизборната кампания в навечерието на местния вот.

„Нямам основание да кажа за никого от министрите, че не се справя“, каза премиерът. Той допълни, че в някои министерства са установени определени икономически интереси, наложени в миналото, които сегашните управляващи се опитват да премахнат. 

Ролята на ДПС

Премиерът отговори и на въпроса какво е участието на ДПС в управлението на страната.  „Част от промените – в Конституцията и регулаторите – изискват квалифицирано мнозинство. Без ГЕРБ и ДПС няма как да съберем това мнозинство. Аз бих приел подкрепа и от другите партии, но те са приели да бъдат твърда опозиция, много често агресивно антиевропейска, което няма как да ни събере в общо вземане на решения. Много решения могат да бъдат взети без ДПС, но колкото повече подкрепа има, толкова по-добре“, посочи Николай Денков. 

„Изключително важно е да бъде завършена успешно тази сесия на парламента, с приемането на промените в Конституцията. Има още няколко закона, които трябва да бъдат приети до края на сесията през декември, ако успеем, това ще бъде най-успешната сесия на парламента за много години назад“, допълни премиерът. 

Министър-председателят определи като „опорка“ твърденията в публичното пространство, че парите от европейското финансиране се разпределят между определени фирми по непрозрачен начин.

Заплатите в НСИ

Друга коментирана от премиера тема бе свързана с протеста на служители на Националния статистически институт (НСИ), които настояват за актуализация на възнагражденията.

„Проверих каква е ситуацията. Оказа се, че от 2019 г. до 2022 г. те са имали редовно увеличение с по 10% за всяка една от тези години. Други администрации не са имали такова увеличение. По време на пандемията от COVID-19 около две трети от техните служители, които са били на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30%“, каза премиерът. 

Пътна безопасност 

Създадена е организация кръвните проби на водачите за наличие на наркотични вещества да излизат по-бързо, припомни Николай Денков. 

Част от въпросите, адресирани до премиера, бяха свързани с темата за пътната безопасност. Денков увери, че отговорните институции правят всичко за намаляване на негативната тенденция, свързана с броя на катастрофите, загиналите и пострадалите. 

„В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи, жертвите и тежко ранените. За това се търсят по-строги мерки. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. България не е единствената в това отношение. Като всяка нова мярка се изисква сериозни организационни усилия“, смята премиерът. 

„Когато се задържат автомобилите, меродавни са кръвните проби. Те дават отговор на въпроса има ли употреба на алкохол или наркотични вещества“, припомни той за новите промени в Наказателния кодекс.

Коментари

Новини Варна