IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 14 октомври 2023
Обновен: 12:25 | 2 май 2024

Петковден e! Църквата почита паметта на Петка Българска

На 14 октомври руски кораби и самолети бомбардират Варна

По материала работи: Слав Велев
Петковден e! Църквата почита паметта на Петка Българска

Днес църквата почита паметта на света преподобна Параскева или Петка Българска. Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Той не е само празник в чест на св. Петка като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се курбани и сборове. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

Днес имен ден празнуват всички с имената Петко, Петка, Петра, Петрана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Паша и Кева. Честит празник на всички именици!

14 октомври е обявен за Международен ден на стандартизацията.

Днес своя празник честват и жителите на град Нови пазар и град Троян.

В исторически план на 14 октомври 1915 цар Фердинанд обявява с манифест война на Сърбия и така България влиза в Първата световна война.

14 октомври 1915 година е една от най-черните дати в българската история. На този ден руски кораби и самолети бомбардират Варна, като нанасят огромни разрушения и жертви. Тези драматични събития обаче години наред бяха скрити от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 108 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“.

Днес се навършват 61 години от "Кубинската криза". Известна и като Карибската криза тя започва на 14 октомври 1962 г., след като американски разузнавателен самолет  U-2 прелита над западната част на Куба и прави снимки, от които става ясно, че се изграждат установки за разполагане на съветски балистични ракети със среден обсег на действие от типа SS-4. На 16 октомври 1962 г. президентът на САЩ Джон Кенеди и висшето военно командване на страната получават доклад от американското разузнаване за разполагането на съветски ракети с ядрени бойни глави в Куба. Президентът създава орган за кризисно управление - Изпълнителен комитет към Съвета за национална сигурност, който разглежда различни варианти за отговор от страна на САЩ, вкл. и въздушни удари по съветските установки, масирани бомбардировки над Куба или мащабна военна операция на острова. На 22 октомври 1962 г. президентът на САЩ Джон Кенеди обявява в обръщение към нацията по телевизията, че в Куба има  съветски ракети с ядрен заряд, способни да поразят цели в САЩ, и обявява морска и въздушна блокада на острова. Той отправя предупреждение, че ако разполагането на съветски ракети в Куба продължава, това би оправдало ответни военни действия от страна на САЩ. 

Коментари

Новини Варна