IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:25 | 18 октомври 2023
Обновен: 15:20 | 27 април 2024

Безопасност в интернет: как да се защитим от кибер заплахи?

По материала работи: Слав Велев
Безопасност в интернет: как да се защитим от кибер заплахи?

Снимка: pexels.com

Днес използваме интернет за всеки аспект от нашия живот. Независимо обаче дали работим, учим, или просто се забавляваме онлайн, безопасността в това пространство става все по-важна. С увеличаването на кибератаките, всеки потребител трябва да бъде информиран и подготвен относно това как да се защити. В тази статия специалистите от Plasico ще споделят някои важни правила за това как да се предпазим от подобни заплахи.

Основни принципи за безопасност в интернет

Експертите от Plasico конкретизират някои основни принципа, които всеки потребител трябва да следва относно своята безопасност в интернет. Това са:

1. Редовни актуализации

Редовните ъпдейти на операционната система и софтуерът на компютрите играят важна роля за сигурността в онлайн пространството. Производителите често пускат актуализации, които коригират уязвимите места.

2. Антивирусен софтуер

Добре е компютърът да има инсталиран надежден антивирусен софтуер, който също да се актуализира редовно, допълват от Plasico.

3. Защитна стена (firewall)

Необходима е и активация на защитната стена на операционната система или инсталиране на отделен софтуер за тази цел.

4. Избягвайте съмнителни сайтове

Не е добра идея да се посещават или да се теглят материали от съмнителни интернет страници, напомнят от Plasico.

Следването на основните принципи за защита е ключово за предпазване от потенциални заплахи, като всеки потребител трябва да бъде информиран и активен участник в своята онлайн сигурност.

5. Как да разпознаем фишинг атаките и как да се предпазим от тях?

Фишинг атаките са едни от най-често срещаните кибер заплахи. Те имат за цел да измамят потребителя да предостави ценна лична или финансова информация, обясняват от Plasico. За какво трябва да внимавате?

  • странни имейли – ако получите имейл от непознат източник или съобщение, което изглежда странно, най-добре е да не го отваряте;
  • проверка на URL – преди да въведете личните си данни някъде, винаги проверявайте URL адреса. Фишинг сайтовете често имитират известни такива, но с малка почти незабележима разлика в адреса;
  • използвайте двуфакторна автентикация – тя предоставя допълнителна сигурност на паролата, ако някой се опита да използва вашата, като от Plasico силно препоръчват всеки да си заложи такава на своите устройства – лаптопи, телефони, таблети.

Разпознаването на тези атаки изисква внимание и информираност, затова винаги бъдете нащрек и следвайте основни мерки за сигурност, за да се предпазите от потенциални опити за измама.

6. Как да създадем и запазим непробиваема парола?

Паролите са първата линия на защита срещу кибератаки. Ето няколко съвета от експертите от Plasico за създаване на силна такава:

  • използвайте комбинация от символи – включете главни и малки букви, числа и специални символи, като е най-добре да ги разбъркате;
  • избягвайте стандартните пароли – такива са например "password123" или "admin";
  • създавайте дълги пароли – по-дългите, с повече символи, са по-трудни за разбиване;
  • не използвайте една и съща парола навсякъде – ако една от тях бъде разбита, това не трябва да доведе до компрометиране на всички ваши акаунти.

Безопасността в интернет е от съществено значение в днешното дигитално време и трябва да е приоритет на всеки потребител. Следвайки горепосочените принципи и съвети, дадени от специалистите от Plasico, може значително да намалите риска от кибератаки и да се чувствате по-сигурни в онлайн пространството.

 

Новини Варна