IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
05:58 | 29 септември 2014
Обновен: 13:29 | 25 март 2024

Хората с ниски доходи няма да получат данъчни облекчения

Хората с ниски доходи няма да получат данъчни облекчения

По материала работи: Пламен Янков
Хората с ниски доходи няма да получат данъчни облекчения

 

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения". Това пише на първа страница в днешния си брой вестник "Сега". Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите. От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите доходи е дълъг, като в него попадат и масово получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица.

Междувременно "Стандарт" съобщава за двуцифрен ръст на минималните осигурителни доходи в три икономически бранша. Според подписани споразумения между работодатели и синдикати в производството на мебели те се увеличават с 13,2 процента, в производството на електроенергия - с 12,6 на сто, а в производството на комуникационна техника - с 11,3 процента. Промените предвиждат още минималната заплата на трактористите да стане 662 лв.

Ако имаме късмет предстоящата зима да е също толкова топла, колкото предходната, то отоплението с парно ще ни излезе с 27 лева по скъпо, а това на ток, но заедно с останалите харчове за електроенергия с над 78 лева, прогнозира "Труд".

Ремонтите в София ще приключат през ноември, съобщава пред "Телеграф" кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Очаква се тогава да бъде завършен най-големият проект, който в момента се изпълнява - изграждането на кръстовището на Лъвов мост.

"Гледаме под лупа 700 проекта. Поставили сме си екшън план до края на октомври всички тези проекти да бъдат преразгледани и подписани", казва в интервю за "Стандарт" Лозана Василева, директор на Държавен фонд "Земеделие". "Първата ни най-спешна задача обаче е свързана с приключването на ПРСР 2007-2013 г. Трябва са се финализира договарянето на всички подадени проекти и да се извърши тяхното изпълнение и разплащане. По този начин ще минимализираме загубата на евросредства за бюджета", уточнява Василева.

Във водещата си новина "Дума" отразява: "Предложението за пенсионна възраст за военни и полицаи е поредният абсурд, който, ако се реализира, буквално ще обезкръви българската армия, коментира председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов намеренията за въвеждане на възраст за пенсиониране за всички военни и полицаи. Ще изчакаме да видим дали служебният кабинет ще посмее да излезе с такова становище, заяви майор Милов."

България да присъедини към територията си остров с площ 27 хил. кв. км, почти колкото Белгия. Това предложение е направил до президента Росен Плевнелиев бизнесменът В. Б., информира на първа страница "24 часа". Островът е плаващ, образуван от изригване на вулкан през 2012 г., и се намира в Тихия океан на около 1000 км северно от Нова Зеландия, пише той до държавния глава. В. Б. сам организирал експедиция за завладяване на острова, възползвайки се от вакуум в международното право. Сега островът е вписан като актив на офшорна компания, притежавана от българския бизнесмен. Освен острова България ще получи и изключителна икономическа зона в Пасифика с площ, по-голяма от Черно море, твърди още В. Б.

По-малко от седмица преди изборите участниците и коалициите събраха общо 521 хил. лв. от донори за финансирането на предизборната си кампания, показва проверка на "Сега" в публичния регистър на Сметната палата. По-голямата част от парите са дарения на симпатизанти - 300 466 лв. Останалата част от сумата - 220 909 лв., идва от джобовете на кандидат-депутатите.

В друга статия "Сега" твърди: Националната агенция по приходите вече е изпратила ревизионен акт на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за установено разминаване в получените от него доходи и извършени разходи. Съгласно ревизионния акт Бареков трябва да внесе 35 000 лв. данъци и лихви върху установената разлика.

По повод предстоящия вот "Преса" подчертава: Сергей Станишев е единственият високопоставен представител на БСП, който продължава да говори с езика на омразата. Без да е включен в графика за предизборни срещи, лидерът на ПЕС се самопоканва в различни региони и "сипе огън и жупел срещу ГЕРБ, ДПС , АБВ и обрича партията на изолация", недоволстват социалисти.

"Патриотичният фронт" сезира Конституционния съд за вота в Турция", е заглавието над интервю в "Труд" със съпредседателя на формацията Красимир Каракачанов. Той е категоричен, че изборният процес в Турция се организира от изселническите организации. А те се финансират от Външното министерство и са инструмент на външната политика на Турция. "Не разбирам защо ЦИК се правят на луди. Или изпълняват политическа поръчка", заявява Каракачанов.

В друго интервю за "Труд" лидерът на "Атака" Волен Сидеров прогнозира: "Следващият парламент ще е нестабилен и пъстър, без обща визия за развитието на България. Подозирам, че може би пак ще има избори. Очаква ни поредица от кризи като в Италия, докато не разберат, че генерално трябва да се смени курсът. Ние ще се коалираме с всеки, който припознава нашите принципи."

Ако се наложи "Реформаторският блок" е готов да работи с ГЕРБ, заявява за "Труд" Гроздан Караджов, кандидат-депутат от листата на РБ. "Но ГЕРБ трябва да приемат нашите реформи и да обещаят да работят за тях с ясното съзнание, че този, който ги прави, ще губи от рейтинга си. А евентуалното разбирателство с тях ще сложим на хартия и ще подпишем. Край на задкулисните договори. Всичко ще се публикува в интернет. Скрити коалиции като тази между БСП, ДПС и "златния пръст" с наше участие няма да има", категоричен Караджов.

Пред "Дума" проф. Христо Белоев, водач на листата на "БСП Лява България" в Русе, коментира: "Независимо дали БСП ще участва в управлението или не, аз се надявам, че ще може всички политически сили да погледнем на проблемите по един и същ начин. Даден проблем има едно добро решение или нещо близко около доброто и трябва именно него да намерим. Така е не само в образованието, а и при всеки друг отрасъл. Винаги досега съм търсил консенсус и общи решения, ще продължавам да ги търся и занапред. Според мен България ще се управлява от коалиционно правителство, не може да има еднопартийно правителство. И това ще е много по-добре, защото вероятността да се намери по-доброто решение е по-голяма. Но в такова управление трябва да има ясно разписани ангажименти и да се поема ясно отговорността."

"Борисов и Миков вече могат да си стиснат ръцете", е заглавието над интервю в "Преса" с Божидар Димитров, дългогодишен директор на НИМ. В отговор на въпрос Димитров споделя: "Сещам се за поне няколко неща, за които могат да си стиснат ръцете. Например за създаването на министерство на туризма. Бойко може веднага да каже "да" на създаването на такова ведомство. А от страниците на "Дума" Миков също да го потвърди. И така ще създадат възможност България да печели в пъти повече от туризъм. Има поне още десетина такива важни проблема, които могат да се решат светкавично, ако най-после политиците си заговорят нормално. Тогава ще потръгнат и реформите в жизненоважни области за народа ни като здравеопазването, образованието и т.н. А сега реформи не се правят, защото всяка отделна политическа партия се страхува да започне сама, без подкрепата на останалите."

Ежедневно в София стават между 3 и 5 обира заради златни синджири и чанти. Някои от тях се извършват от едни и същи лица в рамките на деня. За това алармира от страниците на "24 часа" комисар Младен Маринов, директор на СДВР. Като възрастова граница грабителите са 18-20-годишни, а често и на по-ниска възраст. Повечето са от малцинствата и престъпленията се извършват в районите, които граничат с такива квартали, отчита още Маринов.

55 деца са били отвлечени от майка си или баща си през последната година. Толкова са постъпилите в правосъдното министерство молби от родители, чийто половинки са отвели против волята им техните рожби, алармира "Телеграф". Хората настояват децата им да бъдат върнати по силата на Хагската конвенция.

Начинът, по който ще се наследяват имотите на емигрантите ни в ЕС, се променя напълно от 17 август догодина. Тогава влиза в сила нов европейски регламент за наследяването на граждани на ЕС, живели и работили в друга държава от Общността, анонсира под глава "Труд". За тях ще важи законът в държавата, в която са починали.

"Променяме Наредбата за специализация на лекарите", съобщава пред "Труд" министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. "В нея се въвежда текст, според който, ако примерно държавата отпуска 6 места за специализация на лекари в спешната помощ, а се явят 5-има кандидати / т.е. те са по-малко от вакантните бройки/, конкурсът ще се извършва по документи. Не чрез приемен изпит. Мярката е много добра, тъй като ако за дадената специалност няма кандидати, а в същото време ние ги подлагаме на конкурс, няма как да постигнем желаното обучение на липсващите лекари. Ако те не стават, ако не се справят добре, така или иначе ще отпаднат в процеса на специализация. Т. е. в никакъв случай не залагаме привилегия. А резултатът ще е, че ще започнем да "произвеждаме" медици от дефицитните специалности - не само от спешната помощ, но и анестезиолози, патоанатоми, онколози, съдебни медици. Ще променим и наредбата за работа на Националния съвет по цени и реимбурсиране", допълва Ненков.

Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, допълва "Монитор". Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им.

По 70 лв. на месец за занималня искали от родители в някои пловдивски основни държавни училища. Обучението на мъниците след редовните часове се провеждало в обикновена класна стая, а ръководствата на школата се оправдавали, че трябва да плащат заплати на преподавателката и затова искали пари от родителите. В същото време директорите отказвали да открият втора безплатна занималня, защото нямали достатъчно свободни помещения. За парадокса разказва на първа страница "Монитор". "По закон занималнята е безплатна и не е редно да се събират пари от родителите", коментира служебният зам.-министър на образованието Ваня Кастрева.

Социалните мрежи не са причина за неграмотността, а по-скоро са нейно огледало, заявява в интервю за "Монитор" проф. Валери Стефанов, литератор. "В това огледало ясно се вижда какви хора стоят зад клавиатурите. Много често това са не само писмовно, но и емоционално неграмотни хора", смята Стефанов. По думите му мрежата е сложно психологическо пространство, утаител на всевъзможни емоции, показател за тежък недостиг на себереализация.

Зимата ще дойде на 19 октомври. Тогава се очаква живакът да падне рекордно и да завали сняг в цялата страна. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология, отразява под глава "Новинар". Според синоптиците ще трябва да изтупаме палтата от нафталина и да ги приготвим за средата на месеца, когато се очакват хладни и облачни дни.

"Чудесата на България" отиват в Пекин. Президентът на Китайската фолклорна асоциация Шен Тче отправи покана към главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова постоянната изложба в НДК "Чудесата на България" да гостува в китайската столица, пише под глава изданието. Изложбата съдържа макети и фотопана на най-емблематичните културно-исторически забележителности на страната ни.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/09/29/horata-s-niski-dohodi-shte-se-razminat-s-danychnite-oblekcheniia.240292

Коментари

Новини Варна