IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:40 | 21 октомври 2023
Обновен: 09:09 | 28 април 2024

Тагарев търси варианти да изпрати още наше оръжие на Украйна

Киев пак е поискал военна помощ от София

По материала работи: Слав Велев
 Тагарев търси варианти да изпрати още наше оръжие на Украйна

Снимка: Фейсбук/Тодор Тагарев

Украйна отново е поискала военна помощ от България. Това заяви пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което произвежда индустрията ни", посочи ресорният министър.

Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.

Действията на Русия в момента не увеличават опасността за нашата страна. Имаше учения за кратко време, за дни и нямаме данни да се провеждат вече такива учения в Черно море, което не пречи на Русия да казва, че тази зона е опасна за преминаване. Целта е да се препятстват нашите намерения в икономическата зона на Черно море. Работим повече от 2 месеца със съюзниците ни да намерим решение по този въпрос. Имаме намерение да се организира операция с участието на България, Румъния и Турция, основната задача ще бъде да осигурим безопасност на морския трафик и навигация. С присъствието на кораби на ВМС на трите страни ще покажем на Русия, че не е желателно да изпраща свои кораби в зоната на тази операция, заяви Тагарев.

България е засилила бдителността си по отношения на риска от терористични атаки заради конфликта между „Хамас” и Израел, добави той.

По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток. Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евро-атлантическия регион. 

Коментари

Новини Варна