IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:00 | 21 октомври 2023
Обновен: 18:01 | 29 април 2024

Откриха 37 резидентни центрове с нови социални услуги за възрастни и хора с увреждания

Нови условия на живот са осигурени за 535 лица, които са изведени от държавните психиатрични болници и специализирани институции

По материала работи: Слав Велев
Откриха 37 резидентни центрове с нови социални услуги за възрастни и хора с увреждания

Разкрити са 37 нови центрове за дългосрочна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства и умствена изостаналост, като същевременно са закрити 6 големи специализирани институции и предстои затварянето на още 2 до края на годината, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Нови условия на живот са осигурени за 535 лица, които са изведени от държавните психиатрични болници и специализирани институции.

От съществено значение за постигане на по-голяма независимост, приобщаване и защита на правата на хората с увреждания, е видът на грижите предоставяни в тези нови центрове, за да се постигне устойчива промяна у живота на потребителите. Ето защо, по проекта се извършва експертна оценка за степента на удовлетвореност на лицата от предлаганите им нови условия на живот и са разработени обучителни пакети за специалистите от социалната и здравната система.

„Обобщавайки извършените оценки досега и базирайки се на състоянието, поведението и отношението на лицата в дните на изследването, може да се направи извода, че всички са доволни и успешно се адаптират към новите условия на живот“, коментира Димитър Арнаудов, ръководител на Инспектората на АСП и ръководител на проекта.

Продължават да се полагат целенасочени усилия за осигуряване на подходящо място за живот в общността на възможно по-голям брой лица в нужда и промяна в обществените нагласи спрямо хората с увреждания. Добрите примери за интегрирани нови услуги и разкрити центрове в България вече са десетки. Част от тях са Центровете за грижа за лица с умствена изостаналост и психични увреждания в с. Памукчии, община Нови пазар, с. Вратца в община Кюстендил, гр. Дряново, гр. Враца и др. В тях се осигурява възможност на хората с увреждания да усвояват и развиват нови умения и трудови навици, като трупат опит в по-близка до семейната среда.

Коментари

Новини Варна