IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:00 | 23 октомври 2023
Обновен: 14:33 | 1 май 2024

Хоумофисът с нови правила. Как ще ни контролират работодателите?

Една от промените е правото на изключване

По материала работи: Слав Велев
Хоумофисът с нови правила. Как ще ни контролират работодателите?

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Промени в Кодекса на труда създават нови правила при работата от вкъщи. Георги Първанов работи в голяма международна компания. Той отговаря за екип от над 100 души, голяма част от които се възползват от дистанционната работа. Като работодател признава, че контролът върху работещите от вкъщи е труден, затова има нужда от промени.

"Трябва да разберат нашите зрители, че няма как да не се регулира дистанционната работа, тъй като досегашното законодателство не покрива много от ситуациите", каза той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

С тези мотиви Министерството на труда и социалната политика предлага промени в Кодекса на труда, които ще засегнат и служителите и работодателите. Работещите вече ще трябва да посочат адреса и условията на мястото, от което са избрали да работят. А работодателят ще носи по-малка отговорност при трудова злополука.

"Промяната на адреса ще бъде по-трудна. Няма как да не се регламентира тази работа. Хубаво е, че отпадат доста от отговорностите на работодателя. Реалността е, че аз съм направил всичко, за да обясня инструкциите за безопасност на моите служители, но за мен е трудно да следя за спазването им", коментира Първанов.

Димана предпочита работата от дистанция, но все по-рядко има тази възможност.

"Преди няколко месеца работих почти година изцяло от вкъщи. Предизвикателства не бих казала, че има, по-скоро само позитиви за мен. Чувствам се много по-концентрирана, много по-добре съумявам да върша работата си без страничен шум и други оперативни задачи", изтъкна експертът по обучения и развитие.

Тя признава, че и колегите ѝ са запознати с инструкциите за безопасност, но спазването им трябва да бъде отговорност на всеки служител, тъй като контролът наистина е труден. Не е съгласна с идеята за фиксирането на един адрес за месторабота.

Още една идея, залегнала в промените, е правото на изключване, което дава възможност на работещите от вкъщи да не отговарят на служебни обаждания извън работно време. Според експерти обаче, тази мярка е дискриминационна, тъй като подобно правило няма за останалите работници. А промените в Кодекса на труда предстои да бъдат внесени за разглеждане и одобрение в Министерския съвет.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Коментари

Новини Варна