IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:30 | 23 октомври 2023
Обновен: 22:38 | 28 април 2024

Пеевски с ултиматум: "Лукойл" да плати 500 млн. лв. и дерогацията остава (ВИДЕО)

Това е размерът на дължимите от рафинерията данъци, изчисли съпредседателят на ДПС

По материала работи: Слав Велев
Пеевски с ултиматум: "Лукойл" да плати 500 млн. лв. и дерогацията остава (ВИДЕО)

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски/Кадър: БНТ

От "Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани. Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след срещата в парламента за евентуалното отпадане на дерогацията.

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. От ГЕРБ и ДПС разчитаме това да се случи, ако не - ще си внесем проекта за отпадането на дерогацията и ще я отнемем до 7 дни от "Лукойл". Нека и "Лукойл" да ни чуят ясно в това", каза Пеевски, цитиран от БНТ.

"Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", каза Пеевски.

"Уточнихме се и за "Трансгаз" проблема. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция "Митници" , но ако "Трансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на агенция "Митници" директно от "Газпром" и от руската страна, за да няма риск за българското дружество", допълни съпредседателят на ПГ на ДПС.

Пеевски съобщи, че в петък ще има извънредно заседание, за да се преодолее ветото на президента върху закона за енергетиката.

"Освен тези 500 млн., "Лукойл" ще платят и още 1 млрд. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари", каза Пеевски.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителството не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена.

Коментари

Новини Варна