IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:59 | 29 септември 2014
Обновен: 11:46 | 19 април 2024

Токът може да поскъпне с много

Токът може да поскъпне с много

По материала работи: Деян Михайлов
Токът може да поскъпне с много

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго. Това заяви новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Според нея 10-те процента са лимитът, който в момента може да бъде социално понесен.
Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. Ако това увеличение се случи, означава, че държавата е абдикирала, коментира Тодорова, като подчерта отново, че това може да се случи само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.
Според новия шеф на ДКЕВР всички институции трябва да се включат в действия, които да предотвратят или да смекчат поне отчасти влиянието на някои конкретни цени върху средната цена, за да не се стига до такъв сценарий. Тя подчерта, че енергетиката винаги се е използвала за политически цели по думите ѝ след изборите управляващите трябва да оставят нещата да бъдат решавани на икономическа основа.

Коментари

Новини Варна