IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:45 | 2 ноември 2023
Обновен: 14:37 | 28 април 2024

Оставиха в ареста трима добричлии, изнудвали за пари бежанци от Газа

7 чужди граждани били забелязани на улица в село Карапелит да търсят за помощ

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста трима добричлии, изнудвали за пари бежанци от Газа

След като уважи като основателно искането на Районна прокуратура – Добрич, Районният съд определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо жена на 40 г. от Добрич и двама мъже – на 39 г. и на 51 г., привлечени в качеството им на обвиняем за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като използвали за това МПС.

Тримата са задържани на 31 октомври 2023 година, след като 7 чужди граждани били забелязани на улица в село Карапелит да търсят за помощ.

Според информацията, събрана по случая, тримата обвиняеми подпомогнали чужденците да се придвижат от район, близо до границата с Република Турция, до гореспоменатото село. Целта на чуждите граждани била да достигнат до Западна Европа и тримата им обещали транспорт до София. Вместо това те ги отвели в къщата на 40-годишната С.А., където опитали да ги изнудват за допълнително пари.

С.А., Х.С. и К.С. са добре познати на органите на реда и са осъждани. Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Добрич.

Седмината чужди граждани също са задържани и са им повдигнати обвинения за престъпления по чл. 279, ал. 1 от НК – нерегламентирано преминаване през държавната граница. За тях станало известно, че са тръгнали от Ивицата Газа и са от Израел. След като преминали през територията на турската държава, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. Очаква се в рамките на задържането им за срок до 72 часа бързите производства, образувани по случая, да приключат.

Коментари

Новини Варна