IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 6 ноември 2023
Обновен: 21:47 | 29 април 2024

Честваме паметта на свети Павел изповедник

ООН отбелязва Международния ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Павел изповедник

Днес православната църква почита паметта на Св. Павел, архиепископ Константинополски и Св. Клавдия. Имен ден празнуват всички дами с името Клавдия. Честит празник!

Свети Павел е роден в Солун в началото на IV век. Млад влязъл в клира на църквата и дори бил секретар на светеца архиепископ Александър (чества се на 30 август). Когато в 337 г. Александър починал, Павел бил избран на негово място за архиепископ. По това време вече се разпространявала ереста на александрийския свещеник Арий, който учел, че Бог Син не е единосъщен на Бог Отец, а е Негово творение. 

Много християни и особено висши клирици станали последователи на Арий. А най-сериозното изпитание за Църквата било това, че поредица императори и много сановници на империята в столицата и по провинциите също поддържали арианството. Такъв бил и Констанций II, синът на свети Константин Велики. Той поел властта след смъртта на баща си през 337 г. и открито се обявил в подкрепа на арианите. Затова се възмутил, когато научил, че за архиепископ е избран православният Павел. И докато неговият баща взимал участие в църковните дела, за да подпомага християнизирането на народите в обширната империя, Констанций се намесил грубо, за да наложи една ерес. 

По време на избора на архиепископ Павел Констанций бил в Антиохия, Сирия, но щом се върнал в столицата, той свалил Павел от архиепископския престол и своеволно провъзгласил за архиепископ арианина Евсевий Никомидийски.

Свети Павел отишъл да потърси подкрепа в Рим, където бил и друг изгнаник - свети Атанасий Велики, когото Констанций също отстранил от Александрийската църква. Западният император Констант научил за тези гонения срещу достойните архиепископи и се застъпил за тях пред брат си Констанций. Двамата били възстановени, но през 350 г. Констант починал и Констанций веднага заточил архиепископ Павел в Армения, където ариани го нападнали и удушили в храма по време на богослужение. Това станало в 351 г.

ООН отбелязва днес Международния ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти. Програмата на организацията по околната среда е установила, че през последните 60 години най-малко 40% от всички вътрешни конфликти са били свързани с именно с експлоатация на природните ресурси.

Днес се навършват 11 години от блажената кончина на приснопаметния български патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод, по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), ще бъде отслужена архиерейска заупокойна свeта литургия в Троянския манастир "Успение Богородично" от 9:00 часа. След нея, към 10:30 часа, в светата обител ще се извърши и панихида за упокоилия се първойерарх на Българската православна църква, съобщи за БТА архимандрит Стефан, заместник на игумена на Троянския манастир. 

Коментари

Новини Варна