IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:40 | 7 ноември 2023
Обновен: 16:19 | 3 май 2024

България взе нов дълг от над 2 млрд. евро

Емисията беше изключително успешна, заяви финансовият министър Асен Василев

По материала работи: Слав Велев
България взе нов дълг от над 2 млрд. евро

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев/Снимка: АРХИВ

България е набрала външен дълг малко над 2 млрд. евро с две емисии на външните пазари. Това съобщи финансовият министър Асен Василев на бизнес форума Digital Trends 2023.

"Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше изключително успешна. На почти три пъти повече имаше предлагане за нашата емисия отколкото ние искаме да наберем на пазара. Успяхме да наберем 7-годишния дълг на премия около 150 базисни точки, което е 1,5 % над стандартното. Доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директните еквиваленти, където премията стига до 3,3%. Много успешна емисия. Дългът е заложен в бюджета, той ще се използва главно за рефинансиране, догодина знаете имаме падежираща емисия за 1,5 млрд. евро. Сега взехме малко над 2 млрд. евро."

Василев коментира и извънредното заседание на Министерски съвет вчера.

"Процесът по бюджет и по внасянето на данъчните закони върви нормално. В момента тези закони влизат в парламента и за тяхното обсъждане има достатъчно време."

Коментари

Дед Колю ( преди 5 месеца )
Само пълен *** - като този, може да нарече тегленето на заеми "изключително успешно".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна