IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
18:33 | 17 юни 2015
Обновен: 08:12 | 27 март 2024

Номинациите за шеф на БНБ станаха четири

АБВ вдигна кандидатурата на Виктор Йоцов за гуверньор

По материала работи: Слав Велев
БНБ спасява КТБ

Преподавателят от катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство Виктор Йоцов стана четвъртата номинация за управител на "Българската народна банка" (БНБ), направена от АБВ в сряда часове преди края на срока, в който може да се внасят кандидатури за поста на Иван Искров, който се очаква да подаде оставка до 19 юни – три месеца преди изтичането на втория му мандат начело на Централния трезор.

 

Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, бил е представител в продължение на 7 години на България в Международния валутен фонд, работил е и в Института за икономически следвания към Българската академия на науките.

 

Вече бяха представени номинациите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, припомня Медиапул.

 

Първи в надпреварата бе включен от управляващите бившият зам.-финансов министър Димитър Радев, в момента експерт в Международния валутен фонд.

 

Движението "България на гражданите" на Меглена Кунева, което е част от Реформаторския блок, предложи като обща кандидатура бившият шеф на фонда за гарантиране на влоговете в банките Бисер Манолов. Изненадващо обаче Реформаторите обявиха в сряда, че едновременно издигат Манолов като обща номинация и подкрепят напълно претендента на ГЕРБ - Димитър Радев.

 

Патриотичният фронт пък заложи на ректора на Висшия университет по застраховане и и финанси Григорий Вазов.

 

Промените в БНБ не трябва да бъдат рутинна дейност - трябва да се възстанови доверието в Централната банка, а ръководството на БНБ да се ангажира с влизането ни в еврозоната, каза вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин при представянето на номинацията на Йоцев от АБВ.

 

"Според АБВ има поне два въпроса, които следващото ръководство на БНБ трябва да реши, и от бъдещия управител зависи да даде тона за тези промени. Първо трябва да се възстанови доверието към Централната банка, към нейните способности да регулира, наблюдава, контролира, надзирава банковия сектор. След случая с КТБ всички виждаме, че доверието ни в институциите, които са свързани с действия или бездействия около КТБ, доста изтъня", коментира Калфин.

 

"Така че ние настояваме не само да се търсят средствата, загубени или разпилени от КТБ, а да се отговори на въпроса какво не е било наред в процедурите и какво трябва да се предприеме, така че случаят КТБ да не се повтаря повече", допълни той.
 

 

Коментари

Новини Варна