IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:00 | 10 ноември 2023
Обновен: 01:56 | 3 май 2024

София ще има кмет! Васил Терзиев може да встъпи в длъжност

Съдът образува дело по жалбата на Ваня Григорова, но отхвърли искането й за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК

По материала работи: Слав Велев
София ще има кмет! Васил Терзиев може да встъпи в длъжност

Васил Терзиев/Снимка: БНТ

Административният съд в София образува дело по жалбата на Ваня Григорова, която оспорва балотажа за кмет в София.

Магистратите, обаче, отхвърлиха искането на Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на Общинската избирателна комисия, с което Васил Терзиев е обявен за кмет.

Така Терзиев ще може да положи клетва и да започне да изпълнява задълженията си на градоначалник. Първото заседание на новия Столичен общински съвет е насрочено за понеделник.

Избраният за кмет на София Васил Терзиев коментира решението на съда така:

“Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения. Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица”, предаде БНТ.

По повод образуваното от столичния административен съд дело по жалбата на щаба на Григорова срещу решението на ОИК-София за изборите за кмет в София, от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) са внесли становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици, посочват от ПП-ДБ.

Определението по искането на Ваня Григорова за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Коментари

Новини Варна