IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
18:00 | 2 октомври 2014
Обновен: 12:08 | 17 април 2024

В Горни Лом е имало по-голямо количество мини от обявеното

В Горни Лом е имало по-голямо количество мини от обявеното

По материала работи: Деян Михайлов
В Горни Лом е имало по-голямо количество мини от обявеното

В завода в Горни Лом, където късно снощи стана взрив и загинаха 15 души, е имало значително по-голямо количество мини от обявеното, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от Днесбг.

Към момента районът е отцепен, утре в 9.30 започва оглед на мястото на тргедията, допълни той. Експертите са категорични, че няма опасност от нови взривове. Утре в екипите ще бъдат включени сапьори от Министерство на отбраната, каза още Лазаров.
Никой все още не може да се ангажира, че няма разпръснати отломки от мини, заяви той.

В момента органите на реда издирват други работници на завода от Монтана, които са работили в завода в предишната смяна. Те ще бъдат извозени до Горни Лом и разпитани, докато следователите са още там.

Явно се касае за допуснати грешки, но какви са тези грешки тепърва ще се установи в хода на разследването, каза още главният секретар на МВР отговор на въпрос на bTV за причините за взрива в с. Горни Лом.

Той категорично отхвърли твърденията, че дошлите на място след експлозията пожарникари и полицаи не са търсели оцелели хора. По думите му служителите на МВР и ПБЗН от Белоградчик са нарушили процедурите и са „проявили героизъм”, като са влезли в останките от комплекса.

"Сигналът постъпва към 17.05 часа, още в 18 часа са пристигнали екипи на МВР и пожарната. Тези хора са влезли на място с оглед оказване на помощ на евентуално пострадали лица", каза Лазаров.

"Създаде се организация и цяла нощ с термовизия се наблюдаваше, наблюдението ще продължи до утре сутринта. Единственият живот, засечен в района, това е една животинка", допълни главният секретар.

По думите на Лазаров, пристигналите екипи там са заварили изпепелени цехове, частично разрушена бетонна конструкция, която трябва да насочва взривната вълна нагоре, силни пламъци и пукоти, заради които са се оттеглили към други части на предприятието, за да търсят там пострадали.

Главният секретар на МВР подчерта, че от тогава до настоящия момент и вероятно до утре ще продължи наблюдението с термовизия.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом. Днес са проведени разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба е разпитан собственикът на фирмата.

800 000 противопехотни мини е имало в завода в Горни Лом. Според документите тези мини е трябвало да бъдат превозени до Сеславци край София. МВР обаче отказало. Транспортирането им е трябвало да стане именно на сутринта на фаталния 1 октомври.

Според държавното обвинение в завода е имало предни инциденти през 2006 г. - смърт на работник, и през 2007 г., отново смърт на работник.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по НК срещу изпълнителния директор на завода, но по тях са били постановени оправдателни присъди.


 

Коментари

Новини Варна