IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:00 | 18 ноември 2023
Обновен: 04:32 | 29 април 2024

Честваме св. мъченици Платон и Роман дякон

18 ноември е обявен за Ден на оръжейника в българската армия

По материала работи: Слав Велев
Честваме св. мъченици Платон и Роман дякон

Днес църквата почита паметта на св. мъченици Платон и Роман.

Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Брат му Антиох умрял като мъченик, а скоро след това и младият Платон бил повикан на съд за вярата. Управителят на страната се стараел да го склони да се отрече. “Запази живота си!” – казал му той.

Управителят заповядал да отведат Платон в тъмница. Пред тъмницата се събрал много народ, сред който имало и християни. Платон, обръщайки се към тях, казал гръмогласно: “Знайте, братя, аз страдам не за някакво престъпление, а единствено за изповядване на истинския Бог, Който е създал небе и земя и цял свят. Моля ви, християни, не се смущавайте, като гледате моите страдания! Много са скръбите на праведния, и от всички тях ще го избави Господ. Нека стоим твърдо на непоклатимия камък на вярата и да не се боим да претърпим страдание за благочестието, понеже несравними са страданията на сегашния век със славата, приготвена нам”.

 

След това мъченикът влязъл в затвора.

Тук, като паднал на колене той започнал да моли Господа Бога да му помогне да изтърпи докрай мъченията за вярата и да яви на неверниците Своята слава.

Господ чул и изпълнил молитвата на мъченика. Когато след една седмица го извели за разследване и управителят го подложил на най-ужасни изтезания, всичко се оказало безсилно. Платон останал здрав и невредим и гръмогласно славел и благодарял на Бога. След това дълго го мъчили чрез глад в тъмницата и най-после, като се убедили, че нищо няма да го преклони да се отрече от вярата си, осъдили го на смърт. Платон с молитва приел смъртния удар. Бил посечен с меч в 266 година.

Св. мъченик Роман бил роден в Палестина. Служел като дякон в Кесарийската църква. Заради твърдото си изповядване на вярата си в Христае бил посечен с меч в 305 година.

На 18 ноември имен ден празнуват всички с името Роман дякон. Честит празник!

18 ноември е обявен за Ден на оръжейника в българската армия. Чества се със заповед на министъра на отбраната от 18 ноември 1968 г.

На тази дата, точно преди 30 години, се състоя първият демократичен митинг на площад "Александър Невски" в столицата. Именно поради тази причина днешната дата е определяна от мнозина, като началото на демократичните промени у нас.

Коментари

Новини Варна