IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:45 | 19 ноември 2023
Обновен: 20:01 | 1 май 2024

19 ноември е Световен ден за възпоминание на жертвите от ПТП

Църквата чества паметта на светите пророк Авдий и на мъченик Варлаам

По материала работи: Слав Велев
19 ноември е Световен ден за възпоминание на жертвите от ПТП

С резолюция на асамблеята на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движение по пътищата в целия свят се отправя апел към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2023 г. за този ден е определен 19 ноември.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на страната и в област Варна стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността в обществото ни. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите, а болката и страданията на семействата и близките на загиналите са неописуеми.

И тази година в Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия ще отдадем почит и уважение към жертвите – по традиция във всеки храм ще бъдат отслужени възпоменателни литургии и ще изкажем съболезнования на близките. Редно е да изразим и благодарност към полицаи, пожарникари, лекари, към онези които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за спасяване на живота им.

Освен да почетем паметта на онези, които вече не са сред нас, този ден е и време за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура на пътя. Осъзнаване, че безопасността на движение по пътищата е споделена отговорност и мерките за нейното подобряване трябва да намерят място в ежедневието на всяко семейство, в учебните заведения, институциите, отношенията в обществото ни. Би било добре всеки един от нас да направи равносметка на собственото си поведение и дисциплина на пътя. Защото така наречената черна статистика в полицейските сводки се пише с участието на всеки един от нас.

Пътно-транспортните произшествия са резултат от човешки грешки , повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати.

Църквата чества паметта на светите пророк Авдий и на мъченик Варлаам.

Пророк Авдий, чието име означава "слуга на Господ", живял около 800 г. преди Христос и е един от 12-те така наречени малки пророци (т.е. с по-малки книги в Библията). Бил родом от град Сихем и възпитан в преданост към вярата на еврейския народ. Затова се възмущавал, че народът, начело с царското семейство, се увличал в идолопоклонство. По времето на цар Ахав и на сина му Охозия служил в царския двор, но напуснал службата и станал ученик на пророк Илия. Заради подкрепата си за вярата в единия Бог и за пророк Илия Авдий също получил дар на пророчество и учил народа на отеческата вяра. Кратката му пророческа книга се отличава с поетичен език и изобличения срещу отстъпниците от вярата. Починал в мир.

Мъченик Варлаам е пример за твърдост в християнските убеждения. Той страдал за вярата и с достойнство умрял в мъки в 304 г. в град Кесария Кападокийска. Тогава било гонението, започнато от император Диоклетиан. Били прилагани различни способи на убеждаване на християните да се откажат от вярата си. Възрастният християнин Варлаам твърдо я отстоявал, но гонителите решили, че ще имат успех, ако съумеят да го убедят да стане вероотстъпник. Защото примерът на измяна към вярата от страна на един уважаван от всички старец можел да подейства на другите. Затова, като не успели да го принудят да се отрече от вярата, измислили да го направят неволен участник в идолослужението. Заставили го да държи над пламтящ жертвеник своята ръка, в която сложили тамян. Очаквали от болките мъченикът да изтърве неволно в огъня сложения в ръката му тамян и да могат да кажат, че е почел езическите богове. Но Варлаам бил човек с твърда воля и не изпуснал тамяна, макар ръката му да обгоряла. Така той вдъхнал твърдост у християните, макар скоро да издъхнал от жестоките изтезания.

Днешната дата е определена за Световен ден на тоалетната. Този нетипичен празник е бил въведен за първи път през 2001 г. от Международната организация на тоалетните в Сингапур, чието проучване показва, че 2.5 милиона души в цял свят, нямат и не ползват елементарни удобства, включващи санитарните възли например. Друга интересна информация е че според някои проучвания, съвременните тоалетни вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателят.

На някой места по света днешната дата е определена за Международен ден на мъжа. Подобно на Международния ден на жената в Тринидад и Тобаго през 1999 г. се заражда инициативата на 19 ноември да се чества Международен ден на мъжа. Тази дата е заимствана от Индия, където на 19 ноември се чества Ден на мъжа. Идеята се подкрепя от ООН. Все още в малко страни в света се чества Ден на мъжа, като този празник е на различни дати и е най-почитан в Русия.

У нас, днес, сухопътните войски честват своя боен празник с поредица от мероприятия и отбелязват 134-та годишнина от Сръбско-българската война. На 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. По случай празника на Сухопътни войски, на много места в страната ще има Ден на отворените врати.

В Русия, на същата тази дата, но през 1942 година, се е провела една друга епична битка, която обръща хода на сраженията и предрешава изхода от Втората световна война, а именно битката за Сталинград. При нея Германия претърпява огромни загуби - унищожена е 330 хилядна армия, пленени са около 144 хил. души. Много големи са и загубите на съветските войски. Именно битката при Сталинград прекършва вермахта и слага началото на прелома във Втората световна война в полза на антихитлеристката коалиция.

Коментари

Новини Варна