IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
08:00 | 22 ноември 2023
Обновен: 15:54 | 23 май 2024

Отбелязваме Деня на българската адвокатура

Честваме паметта на свети апостол Филимон и на свети Михаил воин българин

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Деня на българската адвокатура

На 22 ноември отбелязваме е Ден на българската адвокатура. На този ден преди 130 години Петото Народно събрание приема първия закон за адвокатите в България. Датата 22 ноември се отбелязва като професионален празник с решение на Висшия адвокатски съвет от 26 февруари 2005 година.

Адвокатските колегии в страната са 27 и техният брой е равен на окръжните съдилища.

Казват, че адвокатите се делят на две групи: едните познават закона, а другите - съдията. Помежду си те предпочитат друго едно разделение: на адвокати “от кариерата“ и “приходящи“.

Дали адвокатската професия е призвание или не няма еднозначен отговор, но е ясно едно – да си добър адвокат ти трябва кураж, знания и желание да работиш в полза на хората и обществото.

Честит професионален празник!

Честваме паметта на свети апостол Филимон и на свети Михаил воин българин

Филимон бил християнин от град Колоса в югозападната част на Мала Азия. Спечелен за вярата в Иисус Христос от свети апостол Павел по време на проповедта му в града, той придобил много добродетели, а най-вече любов и състрадание към всички хора. С готовност помагал и на проповедниците на Христовото благовестие.

По време на двегодишното си затворничество в Рим апостол Павел изпратил послание до Филимон, което е запазено в Библията. В него апостолът моли Филимон да приеме обратно своя избягал роб Онисим, когото той междувременно покръстил в Рим, но вече не като роб, а като обичен брат в Христос. Съпругата на Филимон, Апфия, също била дейна християнка. И двамата пострадали мъченически за вярата в края на I век.

Свети Михаил живял по времето на византийския император Михаил III. Бил българин, роден в град Потука. Родителите му били християни още преди покръстването на нашия народ. Те възпитали във вярата и своя син. Когато възмъжал, Михаил постъпил на служба във византийската войска и ръководил голям военен отряд. По това време арабите започнали война срещу византийците и се насочили към столицата им. Сред защитниците й бил и свети Михаил воин заедно със своя отряд. С Божия помощ той помогнал да бъдат победени враговете.

Като благодарил на Бога за даруваната победа, Михаил разпуснал войската си и се отправил обратно към дома си. След години праведен живот той се упокоил в мир. Почитан от хората още приживе, при гроба му започнали да се извършват много чудеса и изцеления на идващите с вяра болни. През Второто българско царство цар Калоян превзел град Потука и пренесъл мощите на свети Михаил воин в Търново. А по-късно свети патриарх Евтимий написал похвално слово за светеца. Но след завладяването на града от османците следите на мощите се губят.

На 22 ноември 1963 г. 35-ият президент на САЩ Джон Кенеди е убит при атентат по време на обиколка в Далас, щата Тексас. В същия ден  за атентата е арестуван Ли Харви Осуалд, който след два дни е убит от Джек Раби. 

На 29 ноември 1963 г. Конгресът сформира Комисията "Уорън", наречена на името на върховния съдия на САЩ - Ърл Уорън, със задача да разследва убийството на Джон Кенеди. На 27 септември 1964 г. комисията публикува доклад, според който Ли Харви Осуалд е единственият отговорен за убийството с преценката, че макар Ли Харви Осуалд да е стрелял по президента Джон Кенеди, "най-вероятно е убит вследствие на заговор". 

Коментари

Новини Варна