IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:27 | 22 ноември 2023
Обновен: 11:45 | 2 май 2024

Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" е неуспешен

Той трябваше да бъде гласуван миналата седмица, но бе забавен след поредица от процедурни хватки и свален кворум

По материала работи: Слав Велев
Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" е неуспешен

Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" е неуспешен. Това стана след набързо гласуване от страна на депутатите след трети опит.

Гласуваха 226 народни представители. 71 от тях подкрепиха вота, 155 гласуваха против и 0 "Въздържали се".

Вотът трябваше да бъде гласуван миналата седмица. Поредица от процедурни хватки и свален кворум обаче отложиха гласуването.

Припомняме, че вотът беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от "БСП за България" с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Сега ще видим какво е решило ръководството. Има най-различни начини, по които да се гласува, включително и едно негласуване пак може да съхрани правителството, защото се търсят 121 против правителството. Друг е въпросът, че едно правителство би трябвало да има стабилна парламентарна подкрепа, за да работи и това трябва да го разберат", каза Тома Биков от ГЕРБ преди началото на заседанието.

Още в петък видяхте, че Асен Василев постигна съгласие с ГЕРБ и ДПС по процедурата за бюджета. Очаквам това да се отрази на гласуването на този вот и той да се състои, защото не може това да продължава безкрай", каза Никола Минчев- ПП-ДБ.

"Доколкото разбирам сглобката се е разбрала, спазариха "Лукойл" и вотът няма да мине. Очаквам да не подкрепят вота на недоверие. Поне от сигналите, които даваха снощи, а към тази сутрин не знам, ако нещо през тази нощ се е случило", коментира Георги Свиленски от БСП.

"От политическото лицемерие нищо не очаквам, има достатъчно мнозинство сглобката да оцелеее и на днешния вот на недоверие, но това е поредният знак, които ние отправяме към българските граждани, защото предполагам, че това, което виждат, ги отвръщава", каза Станислав Балабанов - ИТН.

Миналата седмица ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заради отложената дерогация на вноса на руски петрол. Парламентът не събра кворум 2 пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

При единственият опит за гласуване опозицията не можа да свали правителството с 61 гласа срещу 66 на ПП-ДБ. БСП настоя за прегласуване, но нямаше кворум и така се стигна до прецедент - вотът на недоверие да се прегласува.Той беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от "БСП за България" с подписите на Възраждане и ИТН. В края на миналата седмица, след разговори между управляващите партньори и ДПС се стигна до споразумение за дерогацията и бюджета и се очаква днес в залата да има кворум.

Коментари

Новини Варна