IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
12:31 | 18 юни 2015
Обновен: 14:41 | 27 март 2024

Внасяме ваксини на бартер от Турция

Производителите изнудват страната ни, като не се явяват на търгове, смята министър Петър Москов

По материала работи: Слав Велев
Ваксинират бебетата с 6-компонентна ваксина

България ще внася ваксини от Турция, за да не спрат имунизациите на новородени, съобщава "Монитор". Най-късно в понеделник ще бъдат докарани в страната 100 000 пет- и шествалентни ваксини от южната ни съседка, обеща здравният министър д-р Петър Москов и побърза да уточни, че те ни се предоставят безплатно. В замяна, също без пари, България ще предостави на турската страна инжекции с БЦЖ за имунизиране срещу туберкулоза.
 

Според здравния министър количеството, което ни се дава,ще е достатъчно да покрие нуждите на страната ни до края на годината.
Проблемът с ваксините за бебета възникна, след като първоначално снабдителят алармира, че има технически проблеми в производството, а след това, по думите на министъра, нито една друга фирма не е подала документи за обявения търг. Според техническото задание на Министерството на здравеопазването шествалентната ваксина трябваше да бъде предоставена в индивидуални спринцовки с дозатор, тип „пистолет”.
 

За да не останат новородените български деца, както и малчуганите, подлежащи на реимунизация, без инжекциите, които им гарантират защита от няколко заболявания, от началото на 2015 година до момента бяха използвани всякакви остатъци от пет и дори четиривалентни ваксини в складовете на дистрибуторите у нас.
 

По думите на Москов фирмите производители на ваксини изнудват страната ни, като не се явяват на търгове, обяснявайки, че имат
производствени трудности.
 

Проблемът с липсата на ваксини за деца се е появявал неколкократно през годините. Окончателно решение за елиминирането му обаче все още не е намерено. Не е ясно също така как ще бъдат осигурени ваксините през 2016 година.
 

Според някои от пациентските организации, както и имунолози, проблемът е генериран през 2014 година от Министерството на здравеопазването, което е обявило твърде късно обществената поръчка за ваксините. Специалистите твърдят, че това се прави поне две години по-рано, тъй като препаратите не са в масово производство и се приготвят от фирмите производителки според количеството на направените заявки.

Коментари

Новини Варна