IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:00 | 1 декември 2023
Обновен: 04:20 | 5 май 2024

Честваме паметта на свети пророк Наум и на свети Филарет Милостиви

1 декември е обявен за Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН, празнува ВМА

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети пророк Наум и на свети Филарет Милостиви

Днес честваме паметта на свети пророк Наум и на свети Филарет Милостиви.

Пророк Наум е един от дванадесетте "малки" пророци в Библията, т.е. чиито книги са по-кратки от тези на четиримата "големи" пророци.

Пророк Наум живял през V век преди Христос. Преди него пророк Йона по Божия повеля предсказал разрушението на град Ниневия заради големите беззакония на жителите му. Тогава ниневийци се покаяли и Бог отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. И пророчеството се сбъднало точно. Този голям и богат град на древния свят бил разрушен дo основи и разграбен от враговете. Разливането на река Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е била Ниневия.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните на Бога хора с обещания за Спасителя Христос, Който ще дойде като вестител на мир. "Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир!", се провикнал пророкът. Той се упокоил в мир, в дълбока старост.

Свети Филарет живял в края на VIII век по времето на император Константин Копроним. Бил семеен с три деца. Препитавали се със земеделие, а от доходите си Филарет щедро раздавал милостиня на бедните. Но се случило, че след време заможният и щедър човек загубил почти всичко, останали само кошерите му. И тогава той продължил да дарява мед на бедни хора. За тази доброта и милосърдие Бог го възнаградил. Скоро Константин трябвало да се ожени и при търсенето на съпруга за самодържеца придворните му се спрели на дъщерята на Филарет Милостивия. Този нов неочакван обрат не го главозамаял. Филарет станал пак заможен човек и започнал още по-изобилно да раздава пари и храни на бедните. Така изпълнил Божията заповед за любов към ближните и завършил живота си в мир.

1 декември е обявен за Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема ООН, която поема провеждането на кампаниите оказва финансова и техническа подкрепа.

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно за заболяването.

Военномедицинската академия чества 132-рата годишнина от създаването си

Днес е годишнината от създаването (1891 г.) на Софийската обща гарнизонна болница, чийто наследник е Военномедицинската академия. Празникът е регламентиран с Правилника за устройството и дейността на Военномедицинската академия. Начело на Военномедицинска академия е бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Програмата за годишнината ще започне с поднасяне на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на ВМА, а след това ще има тържествено събрание в киносалона на ВМА.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото честване. Ще бъдат връчени награди от името на министъра на отбраната и от началника на отбраната, съобщиха от ресорното министерство. 

На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст, Столичната община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости. 

Коментари

Новини Варна