IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:24 | 19 юни 2015
Обновен: 03:50 | 21 април 2024

Имате ли хепатит, без да знаете?

Половин милион българи са носители на вируса на мръсните ръце без да имат и най-малка представа за това

По материала работи: Слав Велев
Имате ли хепатит, без да знаете?

350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С в България, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания, заяви пред БНР Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАсист”, предаде manager.bg. По думите и деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С.

 

Днес от 11.00 часа пред Министерството на здравеопазването ще започне кампания за превенция срещу хепатит С.

 

„Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, към момента е с Интерферон. В световен план все повече навлизат новите терапии, които са без интерферонови и които са с висок процент успеваемост - над 95% шанс за излекуване на пациента. Ние се надяваме, че ще имаме подкрепата на институциите и министерството тези терапии да влязат в разумно кратък срок и при нас. Има пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват. Половин милион души в България имат Хепатит, без да знаят. Ние работим с институциите да фокусираме вниманието на всеки един човек към този проблем”, посочи Лесидренска.

 

Тя съобщи, че годишно само 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение.

Коментари

Новини Варна