IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:20 | 12 декември 2023
Обновен: 08:13 | 28 април 2024

Социални работници спират работа за час днес в знак на протест

Служителите на Агенция „Социално подпомагане“ искат по-високи заплати

По материала работи: Слав Велев
Социални работници спират работа за час днес в знак на протест

Ефективна стачка на работници и служители на Агенция „Социално подпомагане“ /АСП/ организира синдикат Подкрепа. Тя ще се проведе от 10 ч. до 11 ч. в структурите на Агенцията в различни градове в страната.

Основното искане е 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на  бюджета за следващата година, каза за Радио Варна Дочка Паскова, председател на синдикалната секция „Подкрепа“ в Дирекция „Социално подпомагане“-Варна.

Другите искания са за промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър, актуализация размера на средствата за представително работно облекло и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП.

В момента заплатите на социалните работници са близки до минималната работна заплата за страната, каза Дочка Паскова. Тя обясни, че това е причината много от младите хора, които желает да работят като социални работници и постъпват на работа да напускат след няколко месеца, заради ниското заплащане.

Стачката на соицалните работници ще е ефективна, като за времето от 10 до 11 часа ще бъдат затворени гишета и няма да бъдат обслужвани и консултирани клиенти както на място, така и по телефона, уточни Дочка Паскова. Исканията ще бъдат отправени до министерството на финансите и Народното събрание. Ако в бюджета за 2024 година не бъде включено 30% увеличение на заплатите, ще се премине към безсрочни ефективни стачни действия, категорични са от „Подкрепа“.

Стачка на социални работници днес ще се проведе и в дирекциите на Агенцията „Социално подпомагане“ в Провадия и Вълчи дол.

Коментари

Новини Варна