IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 17 декември 2023
Обновен: 15:42 | 25 април 2024

Честваме паметта на свети пророк Данаил

Шестият сърдечен тон е избран за българското научно постижение на ХХ в.

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети пророк Данаил

Днес православната църква почита свети пророк Данаил. У нас, този ден е особено тачен от всички жени, на които им предстои раждане или имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Пророк Данаил е един от четиримата "големи" пророци, книгата му е част от Библията. Живял в края на VII и първата половина на VI век преди Христос. Бил потомък от племето (коляното) на Юда, т.е. имал еврейско царско потекло. Още като дете Даниил бил отведен заедно с родителите си в плен във Вавилон, след като цар Навуходоносор завладял Юдейското царство и разрушил храма в Йерусалим. 

С негово разпореждане Данаил (когото царят преименувал на Валтасар) и тримата му еврейски другари Анания, Азария и Мисаил били обучавани в царския двор. И понеже успехът им в обучението бил отличен, когато младежите навършили пълнолетие, царят им дал високи постове в държавата. Но те били възпитани от семействата си в юдейската религия, вярвали в единия истински Бог и Го почитали с молитви и изпълняване на Божия закон. При това Данаил имал от Бога дарбата да тълкува сънища и разтълкувал един неясен сън на царя. А по-късно пророкът предсказал и идването на Спасителя Христос.

Когато Навуходоносор наредил да му направят златен идол ("истукан") и поискал всички служители и народът да му се покланят, тримата младежи не се поклонили на идола. Данаил по това време не бил в столицата, но царски хора докладвали на владетеля, че Анания, Азария и Мисаил не изпълнили заповедта. Такова неподчинение се наказвало със смърт - хвърляли непокорните в огнена пещ. Но когато ги хвърлили в огъня, тримата по чудесен начин оцелели. Същото се случило по-късно и с Данаил, когото цар Дарий хвърлил в дълбок ров с лъвове, защото пророкът не се подчинил на заповедта за почитане на идолите и на изображението на царя. Щом видял чудото, Дарий помилвал Данаил и го задържал в своя двор, където той останал да служи още дълго и умрял в дълбока старост в град Суза (днес Шуш в югозападния край на Иран).

Днес имен ден празнуват: Данaил, Даниeл, Даниeлa, Дани и Дана. Честит празник на всички именици!

Шестият сърдечен тон е посочен за най-значимото българско събитие за ХХ век в анкета, проведена от Българската национална телевизия. Резултатите са обявени на 17 декември 2009 г. 

Откритието е на проф. д-р Иван Митев. Обявено е преди 50 години - на 23 юли 1973 г. Това е особен тон, намиращ се в систолата между първи и втори сърдечен тон. На 12 март 1981 г. откритието е включено в Златната книга на българските откриватели и изобретатели. То е второто, записано в книгата. Шестият сърдечен тон е наречен още "тон на Митев" (1972).

През идната 2024 г. ще се навършат 100 години от рождението на откривателя. Проф. Митев е роден на 4 октомври 1924 г. Работил е като инспектор по майчинство и детство при Окръжния здравен отдел в Русе, началник на отдела (1953-1960). От 1960 г. е в Научния институт по педиатрия в София, където е бил ръководител Детската клиника по сърдечно-съдови и колагенови заболявания, заместник-директор на Научния институт по педиатрия и директор (1984-1989). Автор е на над 50 научни публикации. В негова чест е издадена единствената по рода си марка в света, свързана с кардиологията, наречена "VI тон". Научният институт по педиатрия днес носи неговото име - Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Умира на 15 април 2006 г.

Коментари

Новини Варна