IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:04 | 12 октомври 2014
Обновен: 12:25 | 17 април 2024

Българите искат да работят в Германия и Холандия

Българите искат да работят в Германия и Холандия

По материала работи: Деян Михайлов
Българите искат да работят в Германия и Холандия

 

Германия, Австрия и Холандия се едни от най-желаните държави за работа от българите в Европа.

Над 800 свободни места в сферата на туризма, ресторантьорството, хранително-вкусовата промишленост и корабостроенето предложиха 8 европейски държави на българските граждани в рамките на Международната трудова борса, която се проведе в Бургас за трета поредна година. Все повече българи над 35 години се възползват от свободния европейски пазар, съобщи Bulgaria On Air.

След 10 години работа в сферата на ресторантьорството Иво Желев решава да напусне България. Той е собственик на 2 ресторанта на Слънчев бряг, но след поредния слаб летен сезон търси спасение в Германия.

На подобно мнение бяха повече от хората, които извиха огромни опашки пред щандовете на германските фирми по време на трудовата борса, провела се в Бургас. От 1300 до 2400 евро достига месечната заплата в сферата на ресторантьорството в Германия. Подобно е заплащането и в сферата на туризма за Австрия.

„В Холандия имаме минимални прагове и ако някой е на 32 години и работи на пълен работен ден, ще получи 1050 евро без таксите, но заварчик може да получи повече в зависимост от опита му. Освен това има и свободни места за компютърни специалисти”, казва работодател от Холандия, който предлага вакантни места за корабостроители, ел. техници и мотокаристи.

„За работата, която ние предлагаме, стартовата заплата за седмица е 3500 евро, като в тази сума се включват осигуровките и наемът за квартира, която ние намираме, така че нетната заплата е след като платим тези разходи”, казва друг работодател от страната на лалетата.

Чуждестранните работодатели интервюираха близо 1000 кандидати, като повече от половината бяха допуснати до следващ етап за интервю. У нас през септември безработицата е била 10,5%.

За сравнение безработицата в Холандия е 10,1%, а във Франция 10,5%. Много българи продължават да търсят работа в чужбина. Политическата нестабилност и ниските доходи са основната причина българите да работят навън.

Нивото на безработицата през септември се покачва с 2800 нови регистрирани лица. Новорегистираните безработни лица са предимно младежи до 29 години. Голяма част от тях остават без работа след края на летния сезон или заради началото на новата учебна година, която не им позволява сами да изкарват прехраната си.


Коментари

Новини Варна