IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:00 | 25 декември 2023
Обновен: 14:54 | 28 април 2024

Честваме Рождество Христово

Имен ден празнуват хиляди българи

По материала работи: Слав Велев
Честваме Рождество Христово

На 25 декември празнуваме Рождество Христово – Коледа, също позната като Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Всяко събитие от живота на Господ Иисус Христос е празник за вярващите през всички времена. 

Празнуваме раждането, сретението (посрещане), кръщението, преображението, възкресението, дори обрязването Му (но не заради самото действие, а защото според еврейския обичай на този ден, осмия от раждането, при обрязването се дава и име на детето). 

А ние помним думите на свети апостол Петър, казани пред юдейските първенци: "Под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим" (Деяния 4:12).

Сред всички тези знаменити дни най-почитани са Възкресението и Рождеството. 

Днес честваме явяването в човешка плът на Спасителя на света, но за вярващите по-голям празник е Възкресението, защото е върховата точка на спасението на цялото човечество.

За раждането на Иисус разказват двама евангелисти - Матей и Лука. Без големи подробности всеки един от тях предава по някои от събитията около това неповторимо и спасително Рождество. Научаваме как заченалата по свръхестествен път Дева Мария идва с Йосиф (възрастния мъж, на чиито грижи била поверена) във Витлеем, за да се "запишат" по време на заповяданото от император Август преброяване на населението.

Защото и двамата били от племето (коляното) на Юда и рода на Давид, а Витлеем бил град на това племе. Наближавало света Мария да роди и затова се движели бавно, а като пристигнали, в града вече нямало места. 

Подслонили се в пещера, използвана от овчари за стадата. Там в една нощ се родил малкият Иисус и бил положен в яслите. В този миг пастирите, които били с овцете на полето, чули ангелска вест за раждането на Спасителя и призива на славното събитие: "Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците - добра воля!".

Само тези думи да запомним и да спазваме, животът на земята би бил прекрасен.

Честито Рождество Христово!

На 25 декември имен ден празнуват всички, които носят името Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор и производните им.

Коментари

Новини Варна