IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:58 | 13 октомври 2014
Обновен: 12:33 | 17 април 2024

Четири часа продължиха консултациите между ГЕРБ и БСП

Четири часа продължиха консултациите между ГЕРБ и БСП

По материала работи: Пламен Янков
Четири часа продължиха консултациите между ГЕРБ и БСП

Близо четири часа продължиха консултациите между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, които се проведоха в зала „Запад” на Народното събрание. В първият кръг от консултациите, инициирани от партия ГЕРБ, Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова обсъждат с Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев от БСП приоритетите пред 43-тото Народно събрание. По-рано БСП заявиха, че ще бъдат опозиция на спечелилата вота на 5 октомври партия ГЕРБ и че ще защитават 12-те червени линии, заложени в предизборната платформа на партията. От ГЕРБ имат готовност за съставяне на коалиционно правителство със споделена отговорност и ясно разписани ангажименти. В следващите дни се очаква ГЕРБ да проведат разговори и с ДПС, Реформаторския блок, „Патриотичният фронт”, „България без цензура”, „Атака” и АБВ. 

По 4 от основните приоритети, имаме основно съвпадение с БСП – евроатлантическа ориентация на България и спазване на ангажиментите по международните договори, поети от нашата страна, подобряване на бизнес средата и насърчаване, влизане в Европейски банков съюз, единен европейски енергиен съюз, възстановяване на доверието на ЕК към България. Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ след консултациите.
„На базата на програмата ни за управление се фокусирахме върху няколко приоритета. Българският избирател, поставяйки на първо място ГЕРБ, давайки й мандат и отговорност за управление на държавата, считаме, че сме спечелили тази подкрепа с нашата програма”, заяви Стоянова и допълни, че 18-те приоритетни области, върху които са се фокусирали от ГЕРБ, са били подложени на сериозен дебат с партньорите им в тези консултации. „Освен нашите 18 основни приоритета, ние направихме анализ на 12-те червени разделителни линии, които БСП формулираха и многократно заявяваха, че няма да отстъпят”, заяви Стоянова и допълни, че не са стигнали до съгласие по темите за КТБ и инфраструктурните проекти. „БСП подкрепя продължаване на проектите, но имаме различие в приоритетните проекти, които трябва да бъдат”, заяви Стоянова.
За КТБ Стоянова посочи, че БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ. „Ние също сме извели като приоритет максимално бързото им възстановяване, но в интерес на целия български народ е да имаме вярно решение за КТБ”, подчерта Менда Стоянова и заяви, че ГЕРБ настояват БНБ да назначи международен консултант, който на база данните и фактите в КТБ да предложи начини, по които КТБ да излезе от ситуацията.

Коментари

Новини Варна