IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 10 януари 2024
Обновен: 21:20 | 23 април 2024

Църквата почита свети Евстатий Чудотворец, Григорий Нисенски и Дометиан, Мелитински епископ

27 години от протестите на "Виденовата зима", предизвикани от резкия скок на инфлацията у нас

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита свети Евстатий Чудотворец, Григорий Нисенски и Дометиан, Мелитински епископ

Днес църквата почита свети Евстатий Чудотворец. На 10 януари празнуват всички с името Евстатий и неговите производни, честит празник!

Честваме паметта на свети Григорий Нисенски и на преподобния Дометиан, Мелитински епископ.

Свети Григорий бил по-малък брат на свети Василий Велики. Заедно с него и свети Григорий Богослов те образували знаменитата школа на богословите-кападокийци, чиито догматически трудове станали основополагащи за християнството и особено в борбата срещу ересите на онази епоха.

Роден в Кесария, област Кападокия, Григорий получил добро образование и се посветил на научна работа. Бил отличен оратор и учител, но и задълбочен писател богослов. Запазени са много негови съчинения. Когато император Юлиан Отстъпник в средата на IV век отстранил всички християни от учителска работа, свети Григорий се оттеглил в строго монашеско усамотение и там успешно се отдал на научно творчество. Но заради достойнствата му по-късно, в 371 г., бил избран за епископ на град Ниса в Кападокия. Служението му било съпроводено с трудности заради намесата на императорите в църковните дела, особено в подкрепа на арианската ерес. За две години светителят бил отстранен от поста, а след възстановяването си продължил борбата срещу арианите. Като авторитетен богослов свети Григорий взел участие в поместни събори на Църквата, както и във Втория вселенски събор през 381 г. Починал в мир в 394 г.

Праведният Дометиан живял през VI век. След като завършил образованието си, той се задомил, но съпругата му скоро починала и той решил да се посвети на духовното поприще при строг постнически живот. Качествата му били оценени и го ръкоположили за епископ на град Мелитин в Армения. На този пост Дометиан принесъл голяма полза не само на своето паство, но и на останалия народ. Спомогнал и за укрепването на мира между Византия и източния й съсед Персия. Затова благодарният император Маврикий подпомагал светителя в неговата благотворителна и просветна дейност. Свети Дометиан се упокоил в мир, в 602 г.

Преди 27 години започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. В нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента. Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство.

В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане на "Декларация за спасение на България", внесена в парламента на 19 декември 1996 г. от СДС. Парламентарната група на Демократичната левица отменя пет от шестте текста в декларацията на СДС и ги заменя със свои предложения. СДС настоява тя да се гласува изцяло, или да се приеме, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има мнозинство, започва да гласува променената декларация абзац по абзац. Депутатите на СДС напускат парламента и се присъединяват към протестиращите пред сградата.

Председателят на СДС Иван Костов обявява пред храм-паметника "Св. Александър Невски" национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на искането за предсрочни парламентарни избори. Сградата на парламента е нападната и окупирана от протестиращите, които около 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в сградата на парламента депутати са изведени.

Коментари

Новини Варна