IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:00 | 18 януари 2024
Обновен: 15:57 | 30 април 2024

Честваме паметта на свети Атанасий, Кирил Александрийски и свети Йоаким

18 януари е обявен за Международен ден на снежния човек

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Атанасий, Кирил Александрийски и свети Йоаким

Честваме паметта на свети Атанасий и на Кирил Александрийски, и на свети Йоаким, Търновски патриарх.

Днешният ден е известен повече като Атанасовден заради голямата почит на народа към Александрийския архиепископ, който е посетил и нашите земи през 343 г. Той е починал на 2 май, когато е вторият му празник, а днес се почита заедно с другия архиепископ на Александрия и също голям богослов - свети Кирил.

Свети Атанасий, наречен Велики заради голямата му ученост и заслуги за преборването на ереста на Арий, е роден в края на III век в Александрия, Египет. Участвал като млад дякон заедно с Александийския архиепископ Александър в Първия вселенски събор (325 г.) и се отличил с познанията си и умението да защищава правата вяра. По-късно бил избран за архиепископ на Александрия. Но заради подкрепата на арианството от властта Атанасий на няколко пъти бил прогонван от поста си. Участвал в Сердикийския събор (в днешна София) в 343 г. срещу арианите. Оставил е блестящи богословски съчинения, които и днес се изучават. Упокоил се в 373 г.

Свети Кирил бил архиепископ в Александрия близо век по-късно. Той също е голям богослов и писател на научни трудове, вещ тълкувател на Свещеното Писание. Защитавал православната вяра от ересите на V век. Упокоил се в 444 г. и бил причислен към светците на Църквата. Неговото име било дадено на нашия просветител свети Константин Философ, когато в края на дните си станал монах в Рим.

Свети Йоаким Търновски живял през XII-XIII век. Отначало отишъл да се подвизава като монах на Света гора. Когато натрупал духовен опит, Йоаким се върнал и живял като отшелник в пещера край град Червен (на 35 километра южно от град Русе). По времето на цар Иван Асен II бил избран за Търновски архиепископ, а на събор на православните патриарси в Лампсак (на Дарданелите) през 1235 г. бил повишен в сан патриарх. Починал на 18 януари 1246 г.

Според народните поверия на Атанасовден зимата си прибира ветровете и започва да се стяга да си върви. Смята се, че светецът на този ден си обличал копринена риза и започвал да вика: „Иди си, Зимо, да дойде Лято!“ Затова на този ден още преди изгрев слънце се берат кокичета, а първите слънчеви лъчи даряват със здраве и дълголетие. Отново се прави питка и се раздава на съседските деца.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - не бива да шият и плетат, не варят боб, леща и др. зърнени култури, за да не се разболяват децата от шарка.

Имен ден днес празнуват стотици хиляди българи, с имената Атанас, Атанаска, всички производни, както и Живко, Живка.

Днешният ден има и една друга, много любопитна символика. 18 януари е обявен за Международен ден на снежния човек. За съжаление във Варна няма как да го отбележим подобаващо, тъй като днес ни очакват пролетни температури до 14 градуса.

На днешната дата през 1856 година е родена Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня - българска учителка и акушерка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски. Годишнината от рождението на тази велика българска, ще бъде тържествено отбелязано от 11.00 часа днес пред паметника на панагюрската знаменоска, с поднасяне на цветя и венци и с официално откриването на обновената експозиция в къща-музей „Райна Княгиня“ в Панагюрище.
 

Коментари

Новини Варна