IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 21 януари 2024
Обновен: 10:47 | 29 април 2024

Честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит

Отбелязваме Деня на родилната помощ

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит

На 21 януари църквата чества паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. 

Преподобният Максим е роден в Цариград в 580 г. Получил отлично образование. С особена любов изучавал философия и станал най-могъщият философски ум на Изтока в своето време. Голямата му слава се дължала на неговата непримирима борба против монотелитската ерес, която признавала в Иисус Христос само една воля - божествената. А като отричали човешкото естество на Богочовека, монотелитите подривали основите на християнството. Затова свети Максим убедено свързал живота си с догматическата борба против монотелитите.

Заради преследвания той напуснал столицата и се отправил на Запад, бил в Египет, в латинска Африка (Картаген) и в Рим. Навсякъде бил радушно приеман, ползвал се с голямо влияние и почит. Успял да напише редица ценни научни трудове в подкрепа на православната вяра. В Цариград обаче имперската и църковната власт поддържали ереста. Затова папа Мартин I и свети Максим били отвлечени, отведени под стража в столицата и осъдени като държавни изменници. Папа Мартин починал в заточение, а свети Максим бил местен от един затвор в друг. След поредните кървави изтезания в Цариград накрая му отрязали езика и отсекли дясната му ръка, за да не може да проповядва и да пише. Този изповедник на вярата починал на 13 август 662 г., на 82 години.

Свети Неофит се родил в град Никея във Витиния (сега Изник в Турция) при управлението на император Диоклетиан. Приел християнството още като младеж, Неофит по време на гонението срещу християните избягал на близката планина Олимп и живял в пещера. Но при поредните езически тържества с жертвоприношения юношата Неофит не се сдържал и отишъл в Никея, за да засвидетелства вярата си и да укрепи преследваните християни. Тогава го заловили и след поредица изтезания го убили с копие в 290 г.

На 21 януари имен ден празнуват Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит, Валери и Валерия, които отбелязват своят празник и на 7 юни. 

Традиционно празникът се отбелязва със света литургия и молебен в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", по повод именният ден на патриарх Неофит. Празничната литургия е от 09:00 ч., а след нея ще бъде отслужен и благодарственият молебен за Негово светейшество. Преди години, когато Неофит беше Русенски митрополит, той празнуваше заедно с патриарх Максим своя имен ден. Името Максим идва от латински език и означава "най-голям", "най-велик". Неофит е от гръцки език и означава "новопокръстен".

На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Празникът ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ-отделения в страната, както и в местните родилни отделения.

Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на днешната дата, а по нов - на 8 януари. 

Въпреки признателността, която всеки изпитва към професията на акушерките и неонатолозите, в последните години у нас това са едни от най-подценените кадри. Особено лошо е положението с акушерките, чиято професия е загубила много от престижа си, заплащането е изключително ниско, а средната възраст на специалистите е 49 години. Това ще бъде и една от темите на днешното ни предаване.

Денят е повод да се обърне внимание и на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и липсата на достатъчно на брой кадри. За недостига на акушери алармират и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в поздравителния си адрес до специалистите, публикуван на сайта на организацията. Акушерките в България са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години, казват още от БАПЗГ. Оттам посочват, че има и работещи пенсионирани акушерки. Недостигът е "толкова осезаем", че някои болници се отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение, отбелязват още от БАПЗГ.

Коментари

Новини Варна