IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:40 | 21 януари 2024
Обновен: 21:51 | 26 април 2024

Цената на българския мед пада

Липсва пазар за тонове продукция

По материала работи: Слав Велев
Цената на българския мед пада

Хинчо Хинев има 140 кошера край Каварна/Кадър: NOVA

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев, предаде NOVA.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.

Коментари

Новини Варна