IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:15 | 22 януари 2024
Обновен: 05:11 | 29 април 2024

Тагарев от Варна: Няма да изпращаме военни в Аденския залив

Някои от министрите се измориха от непрекъснатите нападки. Новият кабинет ще бъде обявен на 6 март, обяви Денков

По материала работи: Слав Велев
Тагарев от Варна: Няма да изпращаме военни в Аденския залив

Във Варна Денков и Тагарев присъстваха на откриването на дълбоководен басейн във Висшето военноморско училище/Кадър: ВВМУ

Не стои на дневен ред изпращането на наши военни в Аденския залив. Това, което е обсъждано, е изпращане на офицери в щаба на операцията, който физически не се намира  района, заяви във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от "Дарик".

Предстои началото на съвместната операция на България, Румъния и Турция срещу минната опасност в Черно море. За да заработи реално групата, е нужно Турция да ратифицира споразумението. Операцията е отворена за участие на други съюзници, но без кораби, тъй като ще се реализира според правилата на Конвенцията от Монтрьо, уточни министърът.

Придобиването на подводница за Военноморските ни сили не стои на дневен ред. Бюджетът за отбрана е твърде ограничен, макар и да е 2% от БВП, каза още Тагарев.

Министър Тагарев и висши офицери бяха гости на откриването на новия дълбоководен комплекс във Висшето военноморско училище във Варна. Центърът по оцеляване на море ще служи за отработване на морски задачи и от партньорите ни от НАТО.

Кабинетът с имената на всички министри ще бъде готов на 6 март, когато настоящото правителство ще подаде оставка. Това обяви във Варна премиерът акад. Николай Денков. Той отбеляза, че все още не са обсъждани имена за министри за предстоящата ротация.

Според премиера някои от министрите са се изморили от непрекъснатите нападки, които в огромната си част  не са били съвсем справедливи, а често дори злонамерени.

Денков коментира, че с избора на конституционни съдии е имало закъснение и е необходимо максимално бързо да се продължи и с регулаторите, което е въпрос на планиране в Народното събрание. „Очевидно е, че в КЗП имаме много сериозен проблем. КЗК е ключова институция, свързана с инвестициите в страната, и там също трябва да се действа“, коментира премиерът.

Във Варна министър-председателят присъства на откриването на дълбоководен басейн във Висшето военноморско училище. След това се срещна с кмета на Варна Благомир Коцев, който го запозна със състоянието на свлачището при Рибарския плаж. По време на визитата си в морската столица премиерът посети и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, където заедно с кмета на Варна се включиха  в състезание за решаване на задачи със златния медалист от международната олимпиада по математика в Куала Лумпур Дамян Накев. 

Коментари

Новини Варна