IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:00 | 30 януари 2024
Обновен: 06:48 | 28 април 2024

Крият рисковете за здравето и природата от ВЕИ перките у нас

Това е тема табу в България, жалват се еколози

По материала работи: Слав Велев
Крият рисковете за здравето и природата от ВЕИ перките у нас

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Никъде у нас, на официалната страница на официална институция, ангажирана с издаването на разрешителни за изграждането на ветропаркове, няма и дума за вредните въздействия на вятърните турбини върху хората, животните и природата. Това  От отбелязват в прессъобщение от екосдружение "Човек, природа, живот". 

В редица европейски страни има въведено т. нар. правило "10х" според което, минималното разстояние между турбината и жилищата на хората е 10 пъти височината на перката. Дори Федералната агенция по околна среда на Германия има на страницата си изброени вредните въздействия на вятърните турбини. В германските провинции Бавария, Бранденбруг, в Полша, Обединеното кралство и др. страни правилото се прилага. Докато у нас минималното разстояние е едва 500 м. Това обявиха още от екологичното сдружение. Има достатъчно аргументи против разполагането на перки в морето - те съсипват биоразнообразието, вредят на хората, унищожват пейзажа и поминъка, опасни са за националната сигурност. 

Въпросът е защо нашето законодателство не отчита тези практики?

Всеки проект за ветрогенератор на територията на община Вълчи дол да отговаря на правилото "10х", според което, минималното разстояние между турбината и жилищата на хората трябва да бъде 10 пъти височината на перката. Това решение прие миналата седмица Общински съвет-Вълчи дол по предложение на кмета Калоян Цветков. Предложението е по повод жалба на жителка на с. Михалич, чийто дом се намира на по-малко от 500 метра от планирания за изграждане ветрогенератор с височина от 270 м. В мотивите за това решение бяха цитирани европейски страни, които са въвели правилото "10х". Това коментира за Радио Варна Красимира Катинчарова от екосдружение "Човек, природа, живот".

 

Коментари

Новини Варна