IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:24 | 22 юни 2015
Обновен: 21:21 | 27 март 2024

НЗОК иска да намали парите за болниците, скочи БЛС

Ваденето на дейности от тях е рисково за пациентите

По материала работи: Деян Михайлов
НЗОК иска да намали парите за болниците, скочи БЛС

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се срещнат днес, за да обсъдят изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ.

От БЛС заявиха вече, че няма да се съгласят с намаляването на цените на клиничните пътеки, както и с изваждането на дейности и процедури от болничната в извънболничната помощ.
"Това изваждане на дейности в доболничната помощ е едно скрито намаляване на цените, което, по данни на Касата, ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 милиона. Ние смятаме, че не е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период", коментира по БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Според него извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояние в момента да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ.Той посочи, обаче, че за 2016 година може да се помисли в тази посока.

"Ако изведете дадена дейност в доболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадрово, за пациентите означава риск", смята д-р Грозев.

Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни касата да се дотира от болничната помощ.

Преди да се стигне до актуализацията на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми, заяви от своя страна д-р Бойко Пенков от  Надзорния съвет на НЗОК.

"С колегите от съсловието трябва да измислим мерки, с които можем да оберем неефективните разходи. Да има критерии, които да прецизират необходимостта от болнично лечение. Малко повече приемаме хората в болници, когато можем да им решим нещата по друг начин", каза той.

Според него на този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата. Той каза още, че ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници.

"Има такова нещо и трябва да се направи анализ кои болници и кои точно клинични пътеки са с надвишени обеми", допълни и д-р Грозев.

Коментари

Новини Варна