IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:00 | 11 февруари 2024
Обновен: 14:59 | 25 юли 2024

Власовден e! Честваме паметта на свещеномъченик Власий и мъченик Георги Софийски Нови

На 11 февруари Европа празнува Деня на номер 112

По материала работи: Слав Велев
Власовден e! Честваме паметта на свещеномъченик Власий и мъченик Георги Софийски Нови

Днес честваме празника Власовден. Той е посветен на здравето на селскостопанските животни. Църковният християнски празник е наречен на свещеномъченик Власи Севастийски, покровител на домашните животни. И днес рано сутринта жените разнасят по съседите си топли пити, намазани с мед или рачел. При раздаването се имитират движенията на животните. От тези действия произлиза и името на този празник в някои области на страната - Муковден. От приготвените хлябове се слага в храната на животните, прекадяват се и оборите. С празника са свързани и някои забрани. Не се меси хляб, не се впрягат воловете, избягва се и работата.

Свещеномъченик Власий бил епископ на град Севастия в област Кападокия, Мала Азия (днес град Сивас в Източна Турция). Учил за лекар и като християнин предлагал услугите си безплатно на болните. С това той учел хората на любов към Бог и ближните. 

По време на жестокото гонение при Диоклетиан в града почти не останали християни. Сам Власий се оттеглил в една пещера в близката планина. Там само дивите зверове били свидетели на неуморните му молитви и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова и сега се почита като закрилник на животните. 

Свети Власий умрял след нечовешки мъчения в 316 г. при император Лициний.

Новомъченикът Георги Софийски, наречен Нови за разлика от древния мъченик Георги, се родил в градеца Кратово (сега в Република Северна Македония) от родители българи - Димитър и Сара, в края на XV век. Те го научили на вяра и грамотност, усвоил и занаята златарство. А когато останал без баща, даровитият и умен юноша отишъл в София да търси прехрана. 

Там някои мюсюлмани поискали да го спечелят за своята вяра, но Георги, макар да бил само на 18 години, със своите умни въпроси и отговори засрамил своите противници. Тогава те решили, че този младеж е опасен и насила трябва да бъде потурчен. Отвели го при съдията и с негово нареждане Георги бил затворен в тъмница.

Свещеникът, в чийто дом Георги пребивавал и при когото се изповядвал, успял да се добере до него, за да му вдъхне твърдост в мъченичеството. Когато бил повикан пред съда, мъченикът се защитил достойно, но съдията не бил в състояние да го защити от своите разярени едноверци и им го предал. Те повели Георги към градския площад, където наклали голям огън, в който хвърлили мъченика с вързани ръце. Това станало на 11 февруари 1515 г.

Католиците в цял свят, днес почитат паметта на Лурдската Божия майка, като във връзка с това отбелязват и Международния ден на болните, учреден от Папа Йоан Павел ІІ през 1992 г.

На 11 февруари Европа празнува Европейския ден на номер 112. Денят се отбелязва в страните от Европейския съюз (ЕС) с решение на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз от 11 февруари 2009 г. Целта е да се повиши информираността на обществото за ролята на единния номер за спешни повиквания във всички страни на ЕС. На този ден всяка страна от ЕС отчита работата на службите за спешно реагиране, популярността на телефон 112 и нивото на обслужване на спешните повиквания. Причината да бъде избрана тази дата е, че датата включва телефонния номер (11/2).

На 11 февруари с. г. е подписано споразумение за сътрудничество за осигуряване на ефективно функциониране на Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 между министъра на извънредните ситуации Емел Етем, министъра на вътрешните работи Михаил Миков и министъра на здравеопазването Евгений Желев. 

Коментари

Новини Варна