IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:00 | 15 февруари 2024
Обновен: 11:48 | 27 април 2024

Тагарев успокоява: България покрива изискванията на Тръмп за НАТО

Според руския президент Байдън е "по предвидим" от конкурента му за Белия дом

По материала работи: Слав Велев
Тагарев успокоява: България покрива изискванията на Тръмп за НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев/Снимка: АРХИВ

България е сред държавите от НАТО, които тази година постигат целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП и във всяка от следващите години до 2032 г., в някои дори повече. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на своите колеги в централата на пакта.

За 2026 г. имаме сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е по-висок, около 2,4 на сто от БВП, посочи той. Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, трябва да наваксаме изоставане от десетилетия, поясни министърът. Значителна част от този бюджет, около 1/3, е за инвестиране в нови способности и това се посреща доста добре от нашите съюзници, добави Тагарев.

По повод изявленията за военните разходи на страните в НАТО на бившия президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп, министърът коментира, че Тръмп е в предизборна кампания. Това беше негова позиция и когато беше президент, тя е напълно разбираема, заяви Тагарев. Той уточни, че всички страни от НАТО приеха преди 10 години решение да постигнат разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП. Това, че някои още не са достигнали тези два процента, е обезпокоително, тъй като трябва заедно да споделяме бремето, добави министърът.

По повод очакваната правителствена ротация Тагарев посочи, че е поканен в кабинета от премиера Николай Денков. Работим изключително добре с него и вицепремиера Мария Габриел, допълни той.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп.

В отговор на журналистически въпрос Путин заяви, че Байдън е по-опитен и е политик от старата школа. Руският президент допълва, че страната му е готова да работи с победителя в президентските избори в Съединените щати, независимо кой е той.

Владимир Путин благодари и на американския водещ Тъкър Карлсон за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада. Путин похвали "търпението" на Карлсън да изслуша дългия урок по история и добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси.

"Той избра друга тактика. Опита се да ме прекъсне няколко пъти, но се оказа изненадващо търпелив за западен журналист. Изслуша дългият ми монолог, особено този за историята. Не ми даде повод да направя това, за което се бях подготвил. Така, че честно казано, не получих пълно удовлетворение от това интервю", каза Владимир Путин - президент на Русия.

Коментари

Новини Варна